Uanset om du laver en ny installation, der er bygget op fra bunden, eller du udvider en eksisterende installation, er kravene de samme. Du skal følge reglerne i installationsbekendtgørelsen.
Når du reparerer/udskifter eller ændrer en installation
En ændring af en installation er kendetegnet ved, at den eksisterende installation bibeholdes og at en eller flere enheder bliver ændret eller udskiftet.
Det kan fx være, hvis ledninger i en rørinstallation skiftes ud, hvis en stikkontakt uden jordkontakt bliver udskiftet med en stikkontakt med jordkontakt, eller hvis en tavle flyttes fra én placering til en anden.
Når du foretager en udskiftning af noget eksisterende, fx hvis du udskifter en stikkontakt eller ledninger i installationsrør, er kravet blot, at du udskifter materiellet med tilsvarende ældre materiel eller nyt materiel. Det er en forudsætning, at materiellet passer ind i den eksisterende installation.
Eksisterende stofledninger i stålrør kan udskiftes med nye ledninger, uden at der skal fremføres en beskyttelsesleder. Ligeledes kan en eksisterende stikkontakt uden beskyttelseskontakt (jord) udskiftes med en stikkontakt uden beskyttelseskontakt.
Hvis der i stedet opsættes en stikkontakt med beskyttelseskontakt, skal beskyttelseskontakten tilsluttes en virksom beskyttelsesleder.
Når det nye materiel har mindst samme egenskaber og fysiske placering som det materiel, der blev udskiftet, og når den eksisterende installation ikke påvirkes, er der ikke tale om ny installation, men om en udskiftning.
Flyttes en eksisterende installation eller en tavle, skal den del, der flyttes, leve op til de krav og bestemmelser, der gælder i dag.
Vingedåser og ændringer af installationen
Den del af en installation, der ikke kan ændres, skal følge de bestemmelser, der var gældende på udførelsestidspunktet. hvis man vil tilpasse en eksisterende installation til fx et nyt loft, skal materiellet være beregnet til formålet og installeres efter producentens anvisninger.
Hør om udfordringerne ved renovering af ældre bygninger i videoen nedenfor.
Afbryder med glimlampe
I videoen nedenfor forklarer Steen Søgaard, hvem der må udskifte elektrisk materiel som afbrydere og stikkontakter og kravene hvis der evt. er trukket en ny nulleder frem til en glimlampe i en afbryder.
Belysning og lækstrømme
Når du installerer belysningsarmaturer, skal du være opmærksom på lækstrømme og kravene til beskyttelsesudstyr.
Klasse I-armaturer må efter konstruktionsstandarden DS/EN 60598-1 have en lækstrøm på op til 3,5 mA. Efter installationsstandarden DS/HD 60364-5-53 må lækstrømme ikke være større end 0,3 gange RCD'ens mærkeudløsestrøm.
Du skal være opmærksom på denne problemstilling, hvis du installerer flere armaturer. Kontakt evt. armaturproducenten og få oplyst lækstrømmen på dit armatur, så du kan tilrettelægge installationen ud fra det.
Når du udvider en installation
En udvidelse af en installation er kendetegnet ved, at den eksisterende installation får tilført noget nyt.
Det kan fx være, hvis du trækker et nyt kabel frem til en ny stikkontakt, der ikke er i installationen i forvejen.
Hvis du udvider installationen, skal du følge installationsbekendtgørelsen.
Etablering af udvendig stikkontakt
Skal der altid fremføres jord til en ny udvendig stikkontakt?
Nej, installationsbekendtgørelsen giver i nogle tilfælde mulighed for, at du kan undlade at fremføre en aktiv beskyttelsesleder, hvis du udvider en eksisterende installation, fx med en ny udvendig stikkontakt.
Se i videoen nedenfor, hvad mulighederne er og hvilke udfordringer, du kan møde.
Etablering af jord til udendørs stikkontakt
Se i videovejledningen nedenfor, hvordan du i praksis får fremført en beskyttelsesleder til jordkontakten i din stikkontakt, hvis du ikke kan eller vil benytte undtagelsen.
Hør om de muligheder og udfordringer, du i praksis kan møde, når du skal have nedrammet en jordelektrode og fremført en jordingsleder med et ledertværsnit på mindst 6 mm², som skal ende i jordkontakten på fx en udendørs stikkontakt.
Hvor kan beskyttelseslederen udelades
Du kan udelade beskyttelsesleder til tilslutningssteder, hvis der lovligt ikke er beskyttelsesleder i den eksisterende installation og udvidelsen er begrænset til højst 2 tilslutningssteder.
Hvis der ikke er en virksom beskyttelsesleder i en eksisterende installation, kan klasse I-brugsgenstande tilsluttes, uden at der fremføres en virksom beskyttelsesleder. Dette kræver dog, at installationen er beskyttet af en RCD (fejlstrømsafbryder) med en mærkeudløsestrøm på højst 30 mA. Undtagelsen gælder ikke for elektromedicinsk udstyr eller hvis det kan påvirke brugsgenstandens sikkerhedsmæssige funktion.
Regler for ændring eller udvidelse af en tavle
En eksisterende tavle kan inden for den eksisterende kapsling serviceres, repareres, ændres og udvides efter de krav, der var gældende, da tavlen blev fremstillet og installeret. Udvides en eksisterende tavle ud over den eksisterende kapsling, skal udvidelsen overholde de nugældende bestemmelser og krav.
Du kan læse mere om, hvordan det gøres i praksis i "Notat om udvalgte forhold vedrørende udvidelse og ændringer af eksisterende tavler." Det findes hos Dansk El-Tavle Forening (DETF) ligesom en ny vejledning om kapslingsklasser for tavler. Begge vejledninger er udarbejdet af Dansk El-Tavle Forening i samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen.
Se link nedenfor.
Nyttige links
Om vejledningen
- Denne vejledning er lavet i et samarbejde mellem TEKNIQ og Sikkerhedsstyrelsen.
- Indhold fra standarder er gengivet efter aftale med Dansk Standard.
25. januar 2021
Opdateret 4, juni 2024