Et plugin-solcelleanlæg består af et eller flere solcellepaneler, der kan hænges på en altan eller sættes på en væg. Desuden indgår der en mikroinverter til at omdanne d.c. (jævnstrøm) fra panelerne til 230 Volt a.c. (vekselstrøm) samt kabler til forbindelse af panelerne og et kabel med en almindelig stikprop til tilslutning i en stikkontakt. Effekten på et plugin-solcelleanlæg ligger typisk fra nogle hundrede watt og op til omkring 800 watt pr. anlæg.
Hvorfor er plugin-solceller med stikprop ikke lovlige i Danmark?
I Danmark følger vi den europæiske standardserie for elektriske installationer, HD 60364. I standarden HD 60364-5-551. punkt 551.7.2 er tilslutning af et solcelleanlæg via en stikprop-/stikkontakt-kombination ikke en mulighed. Yderligere stiller standarden krav om, at en installation skal være dimensioneret til den ekstra belastning, som et solcelleanlæg kan bidrage med.
Hvad er risikoen?
Der er nogle væsentlige sikkerhedsrisici ved plugin-solcelleanlæg, der tilsluttes en stikkontakt:
- Elinstallationen kan overbelastes, især i ældre bygninger, hvor ledningsdimensioneringen ikke nødvendigvis er tilpasset den ekstra effekt. Dette kan medføre varmeudvikling og brandfare.
- Stikpropper med ubeskyttede ben kan udgøre en risiko for livsfarligt elektrisk stød, hvis solcellerne genererer spænding til en stikprop, der ikke er indsat i en stikdåse.
- Der kan være risiko for, at et plugin-solcelleanlæg kan føre spænding tilbage i installationen, hvis forsyningen fra det kollektive net afbrydes. Dette kan udgøre en fare for personer, der arbejder på elinstallationen eller elforsyningsanlægget samt medføre skade på elektrisk materiel.
Altan-solcelleanlæg kan installeres lovligt i Danmark, men de skal tilsluttes på samme måde som et almindeligt solcelleanlæg. Det betyder, at installationen skal føres fra plugin-solcelleanlægget og frem til gruppetavlen, hvor solcelleanlægget tilsluttes på forsyningssiden af beskyttelsesudstyret til fejl- og overstrømsbeskyttelse.
Nationale regler
Elinstallationer er et ikke-harmoniseret område i EU, hvilket betyder, at hvert medlemsland har sine egne regler og krav til installation og sikkerhed. I Danmark fremgår reglerne af elsikkerhedsloven og installationsbekendtgørelsen, som henviser til den europæiske standardserie HD 60364 for elektriske installationer. Ifølge punkt 551.7.2 i HD 60364-5-551 er det ikke tilladt at tilslutte et solcelleanlæg via en almindelig stikprop og stikkontakt.
I udkastet til den nye standard CD IEC 60364-7-751, der skal erstatte HD 60364-5-551, fremgår det klart, at der ikke må anvendes en stikprop-/stikkontakt-kombination til tilslutning af et generatoranlæg, dvs. fx et plugin-solcelleanlæg. Ifølge CD IEC 60364-7-751 skal der anvendes enten en fast forbindelse eller et indtag (inlet), hvor der ikke er adgang til spændingsførende dele på noget tidspunkt. Yderligere skal ovestrømsbeskyttelsesudstyret tage højde for alle mulige energiretninger.
Sikkerhedsstyrelsen følger udviklingen med hensyn til tilslutning af plugin-solcelleanlæg i Europa og har særligt fokus på de kommende ændringer til standardserien for elektriske installationer HD 60364, der udgives af CENELEC i Bruxelles.
Krav ved tilslutning af solcelleanlæg
I Danmark kræver tilslutning af et solcelleanlæg i gruppetavlen en autorisation i henhold til autorisationsloven.
Tilslutning af et solcelleanlæg i gruppetavlen kræver altid autorisation. Det fremgår af autorisationslovens § 2. Tilslutning til den faste installation sker ved det første punkt, hvor solcelleanlægget leverer elektricitet, der kan forsyne installationen (230/400 V AC). Dette punkt er typisk solcelleinverterens afgangsklemmer.
Et solcelleanlæg skal tilsluttes som et generatoranlæg. Tilslutningskravene fremgår af standarden HD 60364-5-551:2010, punkt 551.7. Specifikke krav til installation af solcelleanlæg findes i standarden HD 60364-7-712:2016, Solcellesystemer.