Spørgsmål om eleftersyn

Vi har samlet en række spørgsmål og svar om eleftersyn.

Autorisation

Hvem må udføre eleftersyn?

Eleftersyn må kun udføres af autoriserede installatørvirksomheder, der har en EFUL‐ eller EDBO som begyndelsesbogstaver i sit autorisationsnummer.

Kan en person, der er beskikket byggesagkyndig, og som laver tilstandsrapporter, udføre eleftersyn?

Ja, hvis den byggesagkyndige er ansat i en autoriseret elinstallatørvirksomhed, der er tilmeldt eleftersynsordningen.

Den byggesagkyndige skal have de nødvendige elfaglige kvalifikationer for at kunne udarbejde elinstallationsrapporterne, herunder kendskab til at arbejde med installationer under spænding.

Gælder der særlige krav for de personer, der laver eleftersyn?

Ja. Medarbejderen i den autoriserede elinstallatørvirksomhed skal have de nødvendige elfaglige kvalifikationer for at kunne udarbejde elinstallationsrapporter – herunder kendskab til at arbejde med installationer under spænding.

Kan man som bibeskæftiget elinstallatørvirksomhed tilmelde sig Eleftersynsordningen?

Nej. Det er kun virksomheder med fuld autorisation inden for elområdet og virksomheder med autorisation inden for delautorisationsområdet el i boliger (boliginstallatørvirksomhed).

Kan udenlandske virksomheder tilmelde sig ordningen for eleftersyn?

Ja – hvis Sikkerhedsstyrelsen har udstedt autorisation til virksomheden.

Skal de autoriserede elinstallatørvirksomheder opfylde særlige betingelser, før de kan gå i gang med at udføre eleftersyn?

Virksomheden skal være tilmeldt eleftersynsordningen, og den skal have en ansvarsforsikring, der dækker i mindst 6 år, efter at elinstallationsrapporten er betalt.

Hvad sker der, hvis virksomhedens autorisation bortfalder eller tilbagekaldes?

Virksomheden bliver automatisk gjort inaktiv i it-systemet og har ikke længere mulighed for at tilgå det. Hvis virksomheden får nyt autorisationsnummer, kan virksomheden gentilmelde sig eleftersynsordningen. Virksomheden har adgang til tidligere oprettede rapporter, hvis den gentilmeldes med samme CVR-nummer.

Hvor skal jeg henvende mig, hvis oplysningerne i autorisationsregisteret er forkerte?

Oplysninger om ændringer indgives digitalt til Sikkerhedsstyrelsen via blanketten ”Oplysninger om ændringer i virksomheden” på Virk.dk.

Skal eleftersyn indarbejdes i KLS?

Ja. Læs mere om KLS på sik.dk.

Betaling

Hvad gør jeg, hvis min virksomhed ikke har et betalingskort?

Kontakt dit pengeinstitut. Der findes muligheder for at få oprettet virtuelle betalingskort.

Hvad dækker priserne over ved et eleftersyn?

Der er et maksimumbeløb på, hvor meget et eleftersyn må koste. Beløbet indeholder udgifter til udlæg, kørsel, forsikring og administrationsgebyr.

IT

Hvordan fjerner jeg ”kladde” på elinstallationsrapporten?

Når du opretter en rapport digitalt, kan du udskrive rapporten inden/efter eleftersynet. Her vil rapporten altid have et vandmærke med ”kladde” påtrykt. Det forsvinder først, når rapporten er betalt og har fået sit løbenummer.

Andre juridiske spørgsmål og svar

Hvad betyder uvildig?

At være uvildig vil sige, at man er uafhængig af interesser, der kan påvirke arbejdet. Interessen kan være økonomisk eller personlig.  

Det er en hovedregel, at man ikke må kontrollere sit eget arbejde. Den autoriserede installatørvirksomhed skal være uvildig i den enkelte sag.  

Det betyder, at virksomheden for hver opgave med at udarbejde elinstallationsrapport skal vurdere sin uafhængighed. Læs mere om uvildighed i Håndbogen.

Hvorfor skal den autoriserede installatørvirksomhed være uvildig for at udarbejde elinstallationsrapporter?

Reglen om uvildighed skal først og fremmest forhindre, at den autoriserede installatørvirksomhed kontrollerer sig selv.

Ved at forlange, at elinstallationsrapporten skal udarbejdes af en uvildig, sikres det, at der sker en objektiv vurdering.

Det skaber tillid til elinstallationsrapportens indhold. Læs mere om uvildighed i Håndbogen.

Hvad er ikke med i elinstallationsrapporten?

Bagatelagtige forhold, som for eksempel sædvanligt slid og ælde, der ikke påvirker funktionen, er ikke med i rapporten.

De fleste brugsgenstande, fx lamper, som ikke er indbygningslamper, falder også uden for ordningen.  

Heller ikke hvidevarer er med. Vurdering af, om elinstallationen er tidssvarende, falder også uden for ordningen.

Skal elinstallationsrapporten underskrives?

Nej, rapporten er gyldig uden underskrift. Løbenummeret gør den gyldig. Løbenummeret bliver automatisk sat på, når rapporten er afsluttet og betalt.  

Hvilken lovgivning er gældende ved et eleftersyn?

Det er altid den gældende lovgivning på det tidspunkt, som installationen er blevet lavet, som skal følges.

Den nugældende installationsbekendtgørelse trådte i kraft den 1. juli 2017. Ved gennemgangen af bygningens elinstallationer skal vurderingen af elinstallationernes funktionsdygtighed og lovlighed tage udgangspunkt i, om de kan opfylde de krav, som var gældende, da elinstallationerne blev udført eller omlagt.

I forbindelse med gennemgangen skal der tages hensyn til eventuelle senere lempelser i bestemmelserne. Som fx placering af stikkontakter 1,7 m over gulv i badeværelser.

Der kan uanset udførelsestidspunktet ikke stilles strengere krav, end de nugældende bestemmelser angiver. Det betyder, at for at der kan være tale om en fejl, skal både de nugældende og tidligere bestemmelser være overtrådt.

Hvad er det samlede bygningsareal?

Det samlede bygningsareal er summen af etagernes arealer. Kælder og tagetage tæller ikke med i det samlede bygningsareal, men der kan stadig være installationer, som skal kontrolleres.

Arealer for garager, carporte og redskabsskure tæller med i det samlede bygningsareal. Læs mere i håndbogen.

Jeg skal ud på en ejendom, hvor der ikke er landbrugspligt. Skal den gamle stald med i rapporten?

Alle ejendommens bygninger skal gennemgås og medtages i elinstallationsrapporten. Se mere i håndbogen. Etagearealet for en stald, maskinhus, lade mv. tæller med i det samlede bygningsareal og elinstallationerne skal gennemgås. Arealet tæller også med, selvom der ikke er elinstallationer.

Hvis fx stalden har tagetage eller kælder, skal installationerne her gennemgås, men tagetage og kælder tæller ikke med i det samlede bygningsareal.

Hvis der stadig er landbrugspligt på ejendommen, omfatter landbrugspligten hele ejendommen, og så er den ikke med i eleftersynsordningen, da det er erhverv.

Andre spørgsmål og svar

Hvordan finder boligsælgerne en tilmeldt autoriseret elinstallatørvirksomhed?

Hjemmesiden boligejer.dk er indgangen for forbrugerne til alt, hvad der har med salg og køb af bolig at gøre.

Her kan boligsælger finde og bestille tilmeldte autoriserede elinstallatørvirksomheder. Den autoriserede elinstallatørvirksomhed må ikke modtage bestilling af elinstallationsrapport fra sælgers ejendomsformidler. Dette hænger sammen med kravet om uvildighed. Alternativt kan ejendomsformidler tilbyde, at sælger kan bestille en elinstallationsrapport gennem et forsikringsselskab, der udbyder ejerskifteforsikringer.

Hvornår bliver virksomheden synlig på boligejer.dk, når den tilmelder sig eleftersyn?

Når du har opdateret virksomhedens markedsføringsoplysninger og undladt markeringen ”usynlig på boligejer.dk”, vil virksomhedens oplysninger blive overført til boligejer.dk.

Opdateringen sker en gang i døgnet. Hvis man tilmelder sig eleftersyn på EE‐web, kan man derfor forvente at være synlig på boligejer.dk dagen efter.