Håndbog for bygningssagkyndige

Her finder du den seneste udgave af håndbogen for bygningssagkyndige. Desuden kan du finde tidligere udgaver af håndbogen.

Generelt om håndbogen

Håndbogen er for beskikkede bygningssagkyndige og er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen. Den udgør arbejdsgrundlaget for beskikkede bygningssagkyndige og deres indberetning af tilstandsrapporter.

Håndbogen er i sin helhed obligatorisk viden for de bygningssagkyndige, idet tilstandsrapporter altid skal udarbejdes i henhold til Håndbogens retningslinjer.

Håndbogen suppleres fra 1. oktober 2020 af en række vejledninger samt beskrivelser af byggeskik og byggeteknik.  Det er dokumenter, der kan støtte de bygningssagkyndige i deres arbejde med et bygningseftersyn. 

Hvis du ønsker at downloade Håndbog for beskikkede bygningssagkyndige på din computer i elektronisk form, finder du den gældende version som PDF-fil i boksen "Download filer" nedenfor. Der er også en download-boks med tidligere versioner af håndbogen.

Håndbogens indhold og læsevejledning

Nedenfor følger et kort resumé af indholdet af de enkelte kapitler i den håndbog, der er gældende fra 1. oktober 2020.

Kapitel 1 beskriver ordningens formål og de love og bekendtgørelser, der ligger til grund for ordningen.

Kapitel 2 beskriver hvervet som bygningssagkyndig, herunder den bygningssagkyndiges faglige og juridiske ansvar ved udførelsen af sit hverv.

Kapitel 3 beskriver Disciplinær- og klagenævnet for beskikkede bygningssagkyndige.

Kapitel 4 beskriver kvalitetskontrollen af de bygningssagkyndiges arbejde.

Kapitel 5 beskriver, hvilke ejendomme, der er omfattet af ordningen.

Kapitel 6 beskriver de grundlæggende begreber og retningslinjer for bygningsgennemgangen, herunder bl.a. definition af skadesbegrebet og opbygning af vurderingssystemet.

Kapitel 7 beskriver, hvordan den bygningssagkyndige skal forberede sin bygningsgennemgang, herunder sælgers rolle og hvilke andre oplysninger, der skal foreligge ved bygningsgennemgangen. Kapitlet er centralt i arbejdet som beskikket bygningssagkyndig.

Kapitel 8 indeholder en beskrivelse af formålet med bygningsgennemgangen og elementerne i tilstandsrapporten.

Kapitel 9 beskriver, hvordan der udarbejdes en ny tilstandsrapport og hvordan en tilstandsrapport revideres.

Eksempel på tilstandsrapport

Tidligere versioner af håndbogen