Fyrværkerikampagner
Ved nytåret 2023/2024 kom 192 danskere på skadestuen på grund af ulykker med fyrværkeri.
Det er især unge drenge og yngre mænd, som fylder i ulykkesstatistikkerne. Mange af de tilskadekomne havde ikke sikkerhedsbriller på og stod for tæt på fyrværkeriet.
Sikkerhedsstyrelsen retter sine kampagner mod dem, der kommer til skade, både tilskuere og dem, der selv skyder fyrværkeri af.
Også tilskuere skal have beskyttelsesbriller på
Hvert nytår kommer såvel antændere som tilskuere til skade med fyrværkeri. Især tilskuerne har en tendens til at glemme beskyttelsesbrillerne.
Sikkerhedsstyrelsen har derfor lanceret en kampagne, målrettet tilskuere, der med en chokeffekt sætter fokus på, at det stadig kan gå galt for dig, selvom det ikke er dig selv, der fyrer fyrværkeri af. Med i kampagnen medvirker komiker Simon Jul, som antænder en uforudsigelig raket.
Skadesstatistikker fra nytåret 2023/2024
- 192 personer kom til skade med fyrværkeri sidste nytår* – heraf var 34 alvorligt** tilskadekomne.
- To tredjedele af de tilskadekomne var antændere, mens den resterende tredjedel var tilskuere.
- Øjennære skader udgjorde næsten 30 procent af skaderne. 24 procent havde håndskader og 17 procent havde brandsår.
- Af de 192 tilskadekomne seneste nytår brugte omkring to tredjedele ikke beskyttelsesbriller.
* Registrerede skader efter brug af fyrværkeri, som har medført akut sygehuskontakt.
** Med alvorlige skader menes der tilskadekomne, som indlægges direkte, overføres til andet sygehus eller kræver akut vurdering hos øjenlæge.
Alle tal stammer fra Ulykkes Analyse Gruppen (UAG) ved ortopædkirurgisk afd. Odense Universitetshospital, som hvert år opgør tal fra Danmarks skadestuer om skader efter fyrværkeri. Oplysningerne vedrører de to døgn den 31. december og 1. januar.
Nytårstegning til download
Print og farvelæg nytårstegningen sammen med dine børn.
En hyggelig og meningsfuld aktivitet til juleferien. Og en oplagt mulighed for at tale lidt om fyrværkerisikkerhed med de mindste børn.