Sikkerhedsstyrelsen: Vær særligt opmærksom på LED-belysning
19 tilfældigt udvalgte LED-belysningsprodukter var ikke i orden, da Sikkerhedsstyrelsen udtog 30 tilfældige produkter til kontrol i efteråret 2018.
Indsatsen resulterede i en tilbagekaldelse og et salgsstop. Derudover måtte fabrikanterne af 17 produkter ændre på produktets konstruktion, så det kunne leve op til sikkerhedskravene.
Det får styrelsen til at opfordre indkøbere og forhandlere til at være særligt opmærksomme på dokumentationen for produkter med LED-belysning og holde øje med, om produkterne overholder de formelle krav, der er i lovgivningen.
De fleste af fejlene var ikke synlige for det blotte øje. Generelt var fejlene for små isolationsafstande eller utilstrækkelig isolering i transformeren fra 230 til 12 volt. Denne type fejl giver risiko for elektrisk stød.
En anden type fejl var på produkter med integrerede LED-dioder var, at forbrugerne kunne røre direkte ved dioderne, selvom de ikke kunne skiftes som en pære i en lampe. Det giver risiko for elektrisk stød.
Indkøbere og forhandlere kan tjekke formelle krav
Disse typer af fejl er svære at se uden at skille produktet ad og have teknisk kendskab. Der var dog også en række formelle fejl, som indkøbere og forhandlere med fordel kan være opmærksomme på, før de begynder at sælge LED-belysning.
Alle elprodukter skal have en dansk brugervejning. Derudover skal fabrikanten eller EU-importørens navn og postadresse stå på produktet. Hvis der ikke er plads til navn og adresse på produktet, skal det fremgå af salgsindpakningen.
Indkøbere og forhandlere kan også sikre sig, at der er dokumentation for produktets sikkerhed. Det kan man gøre ved at bede fabrikanten eller importøren om at sende overensstemmelseserklæringen og testrapporter på produktet.
På den måde kan man som indkøber eller forhandler sikre sig, at fabrikanten har foretaget nødvendige test og sikret sig, at produktionen af produkterne er ens over tid.
Det er ikke et krav, at forhandlere ligger inde med EU-overenstemmelseserklæringen på produktet, men den skal kunne skaffes fra fabrikanten eller importøren, hvis Sikkerhedsstyrelsen beder om det.