To styrelser spotter legetøjstrends på tysk messe

Publiceret d. 29. januar 2020
Lige nu løber Europas største legetøjsmesse af stablen i Nürnberg. ’Spielwarenmesse eG’ samler flere end 2900 fabrikanter fra hele verden. Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen sender deres legetøjseksperter til messen for at få indblik i årets største trends.
SIK og MST på legetøjsmesse

Medarbejdere fra Miljøstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen deltager i disse dage i Europas største legetøjsmesse.

Formålet er først og fremmest at spotte nye trends inden for legetøj. Men messen giver også et overblik over, hvilke produkter eller produktgrupper, der potentielt kan udgøre en risiko i forhold til at være ulovlige eller farlige.

”Det er en god investering at have et overblik over, hvilket legetøj der kommer til at lande på diskene rundt omkring det næste års tid. Når et stykke legetøj lige pludselig hitter helt vildt som fidget spinneren gjorde det for et par år siden, er det virkelig rart at være på forkant”, siger funktionsleder Elisabeth Paludan fra Miljøstyrelsen.

På selve messen er det tilladt at udstille legetøj, som endnu ikke overholder alle reglerne, så længe det fremgår tydeligt på eksempelvis et skilt.

”Det betyder selvfølgelig for os, at vi ingen bemyndigelse har i forhold til de konkrete produkter, men vi får uvurderlig viden om, hvilke legetøjsprodukter der kommer, som vi kan bruge til at vejlede virksomhederne”, siger Lone Brose, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Samarbejdet mellem de to styrelser – og deltagelsen på legetøjsmessen – udspringer af et større koordineringsarbejde i det, der hedder ’Trendgruppen’. Her deltager de to styrelser, Miljø-og Fødevareministeriet, brancheforeningen for legetøj ’LEG’ og en række af de største forhandlere og producenter på det danske marked.

Fakta om legetøjssikkerhed

  • I Danmark og EU er der særlige regler for teknisk sikkerhed ved legetøj, og hvilken kemi legetøj og produkter til børn må indeholde.
  • Det betyder, at fabrikanter, importører og forhandlere skal overholde en række krav.
  • Sikkerhedsstyrelsen markedsovervåger legetøj og kontrollerer, at produkter lever op til de tekniske sikkerhedskrav. Det vil eksempelvis sige, at små børn ikke kan blive kvalt i smådele fra legetøjet.
  • Miljøstyrelsen undersøger løbende indholdet af kemikalier i forskellige forbrugerprodukter – herunder legetøj.