Digitalt univers gør det nemmere for kommende huskøbere at forstå de nye tilstandsrapporter

Publiceret d. 7. januar 2021
Sikkerhedsstyrelsen har etableret det digitale univers Mithuseftersyn.dk for at gøre det lettere for potentielle huskøbere at forstå de mange informationer og begreber, der er i en tilstandsrapport og i en elinstallationsrapport.
Køber og sælger giver hånd ved huskøb

Hvordan foregår et huseftersyn, hvad er et afvalmet tag, og hvor kan man få sig et hurtigt overblik over, hvad man på kort og langt sigt skal i gang med at renovere forud for et huskøb?

På Mithuseftersyn.dk kan man nu få en kort introduktion til den nye huseftersynsordning, som trådte i kraft 1. oktober 2020, og som blandt andet gør det nemmere at gennemskue, hvilken stand et hus befinder sig i.

”Selv om vi med den nye huseftersynsordning har gjort det lettere at være boligkøber, kan det stadig være en udfordring for eksempel for førstegangskøbere at forstå de udtryk og begreber, der bliver brugt i både tilstandsrapporter og elinstallationsrapporter. Med Mithuseftersyn.dk folder vi hele huseftersynsordningen bedre ud, så køber får de bedste betingelser for at kunne forstå indholdet og i sidste ende foretage et huskøb på det bedst mulige grundlag,” siger kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen, som administrerer huseftersynsordningen.

1. oktober 2020 blev karaktersystemet med K1, K2 og K3 erstattet af gule, røde og grå farvebetegnelser, blandt andet fordi mange forbrugere havde svært ved at gennemskue K-værdierne. I dag bliver bygningens tilstand klassificeret efter, hvor hurtigt de kritiske skader skal udbedres, mens farverne i elinstallationsrapporten oplyser om eventuelle risici for brand og stød.

”På Mithuseftersyn.dk kan man med et enkelt klik med musen samle alle de skader, der skal udbedres inden for to år eller på længere sigt, og tage listen med, når man skal ud og indhente tilbud hos en håndværker,” siger Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Da tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten tilhører husejeren, er der ikke fri adgang til rapporterne på Mithuseftersyn.dk. Man kan tilgå siden via www.boligejer.dk/a>, hvor man kan logge ind, hvis man er ejer af ejendommen. Er man ikke selv ejer af en ejendom, skal man have et link til mithuseftersyn.dk enten fra ejeren eller ejendomsmægleren.