106 politianmeldelser for salg af ulovlige engangs-e-cigaretter
106 gange siden juni 2022 har Sikkerhedsstyrelsen politianmeldt et ulovligt salg af engangs-e-cigaretter. I samme periode er 522 profiler på sociale medier blevet lukket, fordi der foregik ulovligt salg. Det er blot nogle af resultaterne af Sikkerhedsstyrelsens kontrol siden foråret 2022.
- De farverige engangs-e-cigaretter med smag af frugt eller slik er tillokkende for børn og unge, men det er ikke lovligt at sælge e-cigaretter med smag af andet end tobak og mentol i Danmark, så engangs-e-cigaretterne er ulovlige, og derfor gør vi en ihærdig indsats for at bremse salget, siger produktchef Lone Brose fra Sikkerhedsstyrelsen.
Siden sommeren 2022 har Sikkerhedsstyrelsen udført i alt 1.542 kontroller på området. Der er blandt andet kontrolleret 621 fysiske butikker, og tilsynene har vist, at engangs-e-cigaretterne har været attraktive at sælge overalt fra grønthandlere til slikbutikker. Nogle steder har varerne været skjult under disken eller i et skab, fordi forhandlerne har været klar over, at det kunne være ulovlige produkter.
- Vores tilsynsførende har mange steder været på detektivarbejde for at finde frem til engangs-e-cigaretterne. Men det er erfarne folk, og mange steder kan der være spor, for eksempel tom emballage, som får de tilsynsførende til at lede videre, nævner Lone Brose.
Hjemmesider og profiler på sociale medier holdes der også øje med, og her har Sikkerhedsstyrelsen et digitalt værktøj, AIME, som ved hjælp af kunstig intelligens hjælper os med at finde ulovlige produkter. I samarbejde med udbyderne sørger Sikkerhedsstyrelsen for at få lukket profiler på sociale medier, som sælger ulovlige engangs-e-cigaretter, og ejere af hjemmesider politianmeldes.
- Vi har også politianmeldt foreløbigt to personer, der stod bag profiler på sociale medier. Det sker, så snart vi finder frem til den person, der har profilen, siger Lone Brose.
Sikkerhedsstyrelsen fortsætter kontrolindsatsen for at bremse salget af ulovlige engangs-e-cigaretter, både i fysiske butikker og på digitale kanaler.
- Vi er klar over, at sælgerne er opfindsomme og stadig finder nye veje. Men vi forfølger deres spor, og vi vil meget gerne høre fra alle, som kan hjælpe os. Vi vil gøre, hvad vi kan for at stoppe dem, der tjener penge på at sælge ulovlige produkter, siger Lone Brose.
Indsatsen i tal 2022-2023
- Antal tilsyn: 1542
- 621 fysiske butikker
- 540 profiler på sociale medier
- 82 annonce-platforme
- 299 hjemmesider
- 24 kiosker, specialbutikker og enkeltpersoner er politianmeldt.
- 80 hjemmesider er politianmeldt.
- 2 profiler på sociale medier er politianmeldt.
- 78 annoncer er blevet lukket på Den Blå Avis, Gul og Gratis og Trendsales.
- 522 profiler på Snapchat, Instagram, TikTok og Facebook er blevet lukket.