Fra lysstofrør til LED

Fra 23. august 2023 må lysstofrør med kviksølv ikke længere bringes i omsætning. Dog må lysstofrør, der er på lager hos forhandlere, fortsat sælges og anvendes.
Se videovejledningerne om, hvordan man skal forholde sig ved ombygning eller udskiftning af armaturer.

Fra lysstofrør til LED

I videovejledningen informeres om nye EU-regler for lysstofrør. 

Desuden er der information om installationsbestemmelserne ved ombygning eller udskiftning af armaturer, blandt andet om krav til beskyttelsesleder eller RCD.

Krav til installation og dagslysstyring ved udskiftning af belysning

Få overblik over kravene, når kviksølvholdige lysstofrør erstattes af LED-belysning i eksisterende installationer, fx kontorer. 

Hold øje med kravene i bygningsreglementet, BR 18, § 377, bl.a. omkring dagslysstyring, selvom der ikke var krav om dette, da det oprindelige belysningsanlæg blev installeret.

I en ældre installation, hvor der lovligt ikke er fremført beskyttelsesledere til tilslutningsstederne, kan du som udgangspunkt alligevel godt tilslutte nye klasse I-armaturer jf. installationsbekendtgørelsens § 73.

Krav til dagslysstyring og zoneinddeling

Bygningsreglementet stiller krav om dagslysindfald ved faste arbejdssteder. 

Kravene i bygningsreglementet omfatter blandt andet faste arbejdssteder, fælles adgangsveje og klasselokaler. Zoneinddeling skal sikre, at belysningsanlægget dæmper mest, hvor dagslysindfaldet er størst. 

Hvis du følger DS/HD 60364-serien kap 718, er der for BD2- til BD4-områder i offentlige områder og arbejdspladser krav om, at installationen skal være fordelt på mindst 2 RCD´er og 2 grupper.

Se videoen nedenfor om kravene.

HF-armatur - udskiftning til LED-rør

I videovejledningen beskrives, hvad du skal være opmærksom på, hvis du vil udskifte gamle kviksølvholdige lysstofrør med nye LED-rør.

Ombygning af armatur til LED

Når du ombygger et armatur til LED, skal du både være opmærksom på kravene i BR18 (Bygningsreglementet) til belysningsstyrke, regelmæssighed og dagslysstyring på faste arbejdssteder, de tekniske krav til ombygningen og mærkningen af det ombyggede armatur.

Ved ombygningen skal HF-spolen (den elektroniske forkoblingsenhed) og den ene sokkel frakobles, og 230V-forsyningen skal monteres på den anden sokkel. Derudover skal armaturets mærkning ændres.

Udskift til nyt LED-armatur

En fuldstændig udskiftning til nye LED-armaturer kan være den enkleste løsning, fordi dokumentation, CE-mærkning og armaturernes lystekniske egenskaber er optimerede og velbeskrevne. Det er dermed lettere at leve op til kravene i Bygningsreglementet (BR18).

Desuden vil et nyt armatur også typisk have flere indbyggede funktioner, såsom justering af lystemperatur og effekt. Derudover vil der ofte være indbygget en PIR-sensor, som dels kan registrere bevægelse og lave dagslysstyring af belysningen, og en udskiftning kan give den største energibesparelse.

Se videovejledningen nedenfor.

Om vejledningerne

  • Vejledningerne er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med TEKNIQ Arbejdsgiverne, FABA og Dansk Center for Lys.
  • Indhold fra standarder er gengivet efter aftale med Dansk Standard.

23. august 2023

Opdateret 26. september 2023