Skader afhænger af strømmen
Skadernes omfang og alvorlighed afhænger af den afsatte energi i kroppen. Det betyder, at skaderne hænger sammen med spændingen, strømstyrken og varigheden af strømstødet.
Om det er vekselstrøm eller jævnstrøm kan også betyde noget – især for påvirkningen af hjertet. Vekselstrøm kan påvirke hjertet mere end jævnstrøm.
Alvorlige skader sker også ved små elulykker
Der findes ikke nogen ”sikker” strømstyrke eller spænding. Alvorlige helbredsskader kan ske selv ved lav spænding eller strømstyrke.
Her kan du se eksempler på skader, som kan ske med din krop efter en elulykke.
Der er en del usikkerhed omkring de skader, der opstår eller viser sig over tid. De fleste af disse skader opstår inden for et år efter ulykken - men du kan også opleve, at de først viser sig flere år efter ulykken.
Mange af disse skader kan også hænge sammen med andre sygdomme eller opstå uden kendt årsag. Der kan det være svært at kæde dem sammen med en elulykke langt tilbage i tiden.
Har du været udsat for en elulykke?
- Kontakt altid en læge eller skadestue, hvis du har været udsat for en elulykke.
- En læge vil spørge til, hvor alvorligt strømstødet har været – spænding, strømstyrke og varighed samt strømvejen gennem kroppen.
- Afhængigt af strømvejen og din tilstand kan lægen vælge at lave et EKG (elektrokardiogram). Det kan eksempelvis være, hvis strømmen har passeret hjertet eller hvis strømstødet været så kraftigt, at hele kroppen har været påvirket.
- Ud fra EKG og ulykkens alvorlighed vurderer lægen, om der er behov for, at du skal til observation og måske have flere undersøgelser, eller om du kan tage hjem.