Elektrisk materiel i badeværelser

Når du skal vælge og installere elektrisk materiel i et badeværelse, skal du være opmærksom på de ydre påvirkninger. Her finder du en beskrivelse af reglerne for en række eksempler på elektrisk materiel i et badeværelse.

Denne vejledning bygger på standarden DS/HD 60364-7-701:2007, krav til særlige installationer eller områder med bad og bruser.

Link til afsnittet om elektriske gulvvarmesystemer

Der henvises til standarder i den nye installationsbekendtgørelse, som er trådt i kraft 1. juli 2017.

Kapslingsklasser

Når du skal installere elektrisk materiel på et badeværelse, skal du være opmærksom på områdeopdelingen.

Elektrisk materiel, inklusiv SELV-udstyr, skal have mindst denne kapslingsklasse:

Område Krav i HD 60364-7-701:2007 Kapslingsklasse i praksis Kapslingsklasse, når elektrisk materiel udsættes for spuling
0 IPX7 IP67 IP67
1 IPX4 IP44 IP55
2 IPX4 IP44 IP55

 

Placering af udstyr i rum med bad eller bruser

I denne oversigt kan du se, hvor du må placere installationsmateriel og udstyr.

Installationsmateriel og udstyr Område 0 Område 1 Område 2

Fast tilsluttet udstyr, der er godkendt af leverandøren til brug i område 0 og forsynet af SELV (højest 12 Vac eller 30 Vdc)

x    

Samledåser til forsyning af udstyr i område 0 og 1

  x x

SELV- og PELV installationsmateriel og udstyr, inklusiv stikkontakter (Forsyningskilden skal installeres uden for områderne 0 og 1)

  x x

Afbrydere, termostater og andet installationsmateriel, undtagen stikkontakter

    x

Fastmonteret og fasttilsluttet udstyr som leverandøren tillader brugt i område 1, enheder til boblebade, brusepumper, udstyr beskyttet ved SELV eller PELV med en mærkespænding, der ikke overstiger 25 V a.c. eller 60 V d.c., ventilationsudstyr, håndklædevarmere, vandvarmere og belysningsarmaturer.

  x x

Strømforbrugende materiel i mindst kapslingsklasse IP44

    x
Varmekabler i gulv, der enten har metalkappe, metalkapsling eller ligger under et finmasket metalnet - og hvor metalbeskyttelsen er forbundet til beskyttelseslederen i forsyningskredsen. x x x

 

I område 0 må du kun installere strømforbrugende materiel, hvis materiellet på samme tid:

  • overholder den relevante standard og er egnet til anvendelse i dette område - efter fabrikantens anvisninger for anvendelse og montering.
  • er fastmonteret og permanent forbundet og
  • er beskyttet ved SELV med en mærkespænding, der ikke overstiger 12 V a.c. eller 30 V d.c.

I område 1 må du kun installere fastmonteret og permanent forbundet strømforbrugende materiel. Det er:

  • enheder til boblebade
  • brusepumper
  • udstyr beskyttet ved SELV eller PELV med en mærkespænding, der ikke overstiger 25 V a.c. eller 60 V d.c.
  • ventilationsudstyr
  • håndklædevarmere
  • vandvarmere
  • belysningsarmaturer

Materiellet skal være egnet til at blive installeret i område 1 efter fabrikantens anvisninger for anvendelse og montering.

Vær' opmærksom på, at der er særlige regler, når det gælder en vaskemaskine. Den må nemlig slet ikke være i område 1 - uanset om den er fast tilsluttet eller tilsluttet med en stikprop.

Særlige forhold ved spabade

For spabade med aftagelig front, hvor der er fuget tæt langs væggen, bliver den aftagelig front opfattet som en skillevæg. Det betyder reelt, at området under spabadet (bag skillevæggen, hvor varmeelementer og pumper sidder) opfattes som område 1.

Elektriske gulvvarmesystemer

Når du skal installere gulvvarmesystemer, er det et krav, at du kun må installere elektriske varmekabler eller tynde fleksible varmeelementer, der følger den relevante produktstandard, hvis de enten har metalkappe eller metalkapsling eller et finmasket metalnet.

Disse metalliske dele skal tilsluttes beskyttelseslederen i forsyningskredsen.

Hvis du anvender SELV til gulvvarmesystemet, gælder dette krav dog ikke.

Hvis du lægger en armering oven på kablet eller kapslingen, så er der ikke krav om, at armeringen også skal jordes, hvis det er SELV.

Vær' opmærksom på, at når PE-lederen (af kobber) bliver koblet sammen med det fintmaskede metalknet (oftest af jern), så skal du tage hensyn til den galvaniske korrosion, der vil forekomme.

Samlingen bør forsegles, så der ikke kan trænge luft ind. Det kan du fx gøre ved at forsegle samlingen med en krympestrømpe med lim.

Udligningsforbindelsen skal dimensioneres, så den har et tværsnitareal på mindst 2,5 mm2 Cu, hvis der er beskyttelse mod mekanisk beskadigelse (fx installeret i et rør eller i en kanal).

Hvis der ikke er beskyttelse mod mekanisk beskadigelse, skal den have et tværsnit på 4 mm2 Cu, eller 16 mm2 AI, uanset om der er mekanisk beskyttelse eller ej.

Om vejledningen

  • Denne vejledning er lavet i et samarbejde mellem TEKNIQ og Sikkerhedsstyrelsen.
  • Indhold fra standarder er gengivet efter aftale med Dansk Standard.

22. januar 2019