Valg af elektrisk materiel i forhold til ydre påvirkninger

Når du skal installere elektrisk materiel, skal du være opmærksom på, at materiellet er egnet og beregnet til placeringen og at materiellet kan klare de ydre påvirkninger, som det bliver udsat for.

De rigtige egenskaber

Yderligere skal du være opmærksom på, om materiellet har de egenskaber, som er nødvendige for at installere det der, hvor det er påtænkt. Ved kystnære områder skal du fx tage påvirkningen af salttåger med ind i dine overvejelser, når du vælger det elektriske materiel.

Målertavle og kapslingsklasse

Alt elektrisk materiel skal kunne modstå de ydre påvirkninger, de bliver udsat for. Det kræver særlig opmærksomhed, fx i forhold til udendørs materiel i nærheden af Vesterhavet.

I de tidligere installationsbestemmelser ville kravet til tæthed umiddelbart være opfyldt, hvis kapslingsklassen for udvendigt materiel var IP 44.  

I de nugældende bestemmelser skal du selv som elinstallatør foretage en faglig vurdering af, hvilken kapslingsklasse der er nødvendig i forhold til "vind og vejr", og herunder også fx den saltholdige luft nær Vesterhavet.

Derudover skal du naturligvis huske at installere det elektriske materiel i overensstemmelse med fabrikantens anvisninger. Så hvis fabrikanten anviser, at der skal anvendes en pakning for at opnå den ønskede kapslingsklasse - så skal denne selvfølgelig også monteres. 

Endelig er der stor forskel på, hvor godt det elektriske materiel inde i kapslingen kan modstå påvirkningerne. Fx er der langt større udfordringer med stikbensmålere end med ledningsmålere nær den jyske vestkyst, selv om disse har været placeret i identiske målertavler.

Se videovejledningen nedenfor.

Watermark Sikkerhedsstyrelsen

Du skal træffe et valg

Du skal selv, på baggrund af din faglighed, vurdere, hvilke egenskaber materiellet skal have for at kunne blive installeret der, hvor det er påtænkt.

Disse forhold bør du som minimum have med i dine overvejelser omkring valg af materiel:

  • Omgivelsestemperatur, herunder solpåvirkning
  • Tilstedeværelse af vand, herunder evt. salttåger
  • Mekaniske påvirkninger, herunder slag og vibrationer
  • Påvirkninger fra mennesker og dyr, herunder gnaverbeskyttelse

For at kunne hjælpe dig er der i DS/HD 60364-5-51:2009+A11:2013 et Anneks ZA. Her er eksempler på andre forhold, som skal overvejes. I Anneks ZA er der en kode, som angiver, hvilke ydre påvirkninger og hvilke nødvendige egenskaber materiellet skal have, når du vælger det og installerer det.

Standardsamling til installationsbekendtgørelsen hjælper i nogle tilfælde

I DS/HD 60364 serien del 7 er der nogle kapitler, hvor der er taget stilling til, hvad du skal være opmærksom på i forhold til ydre påvirkninger. Dvs. der er stillet specifikke krav i følgende kapitler:

Om vejledningen

  • Denne vejledning er lavet i et samarbejde mellem TEKNIQ og Sikkerhedsstyrelsen.
  • Indhold fra standarder er gengivet efter aftale med Dansk Standard.

22. januar 2019
Opdateret 7. februar 2023