Børnelæger advarer: Spædbørn kan falde ud af babylifte
Børn under en måned får alvorlige kranieskader
Siden midten af 2022 har man på landets børneafdelinger registreret mere end 25 spædbørn, der er kommet til skade, fordi de ved et uheld er faldet ud af en babylift eller babynest med liftfunktion. Langt de fleste børn, der kommer til skade, er under en måned gamle (75%), og alle børn har været under seks måneder gamle. Halvdelen (50%) af de tilskadekomne børn har fået kranietraumer, en tredjedel (33%) af disse har desuden fået blødninger i hjernen. Ni ud af ti af de tilskadekomne børn (90%) blev indlagt til observation og behandling, og en ud af syv (14%) af disse havde behov for intensiv terapi.
Spædbørnene falder typisk ud af babyliften ved, at den person, der bærer på barnet, mister grebet i den ene hank, hvorefter den vælter til siden, og barnet triller ud og falder ned på jorden. I en del tilfælde er det beskrevet, at et spænde er gået op, hvorefter barnet falder ud over siden og ned på jorden.
Opråb til forældre fra landets børnelæger
Antallet af skader og omfanget af skader er så alvorligt, at børnelægerne i Danmark nu kommer med en opfordring til spædbørnsforældre.
Cheflæge på Afdeling for Intensiv behandling af nyfødte og mindre børn Morten Breindahl har taget initiativ til den nationale opgørelse, og han har også, som andre kolleger på børne- og neonatalafdelinger i Danmark, løbende indberettet tilfælde med alvorlige skader hos småbørn til Sikkerhedsstyrelsen. Han kommer sammen med sine kolleger fra landets børneafdelinger og Dansk Pædiatrisk Selskab med følgende opråb:
- Som børnelæger vil vi meget gerne bidrage til at mindske risikoen for, at spædbørn kommer til skade ved fald. Derfor opfordrer vi forældre til at være meget opmærksomme på den risiko, der er for, at et barn kan falde ud af en babylift eller babynest med liftfunktion.
- Hvis barnet af den ene eller anden årsag falder ud, vil der være en risiko for, at barnet kan komme til skade. Særligt hovedet er udsat, da det er den tungeste del af barnets krop, og derfor vil tyngdekraften gøre, at barnet lander med hovedet først. Da et spædbarn ikke kan ”tage fra” i faldet, har det ingen mulighed for at beskytte sig selv. Barnet får derfor typisk skader i form af brud i kraniet og blødninger indeni eller udenpå hjernen, hvis det falder ud af en lift eller babynest.
- Vær ekstra forsigtige og påpasselige med at følge vejledningerne til håndtering af liftene, ikke mindst når barnet ligger i en lift eller babynest med liftfunktion, hvor barnet ikke er spændt fast, lyder opfordringen fra Morten Breindahl og Dansk Pædiatrisk Selskab.
Et stort mørketal
- Der er ikke tale om en komplet og fyldestgørende registrering, understreger Morten Breindahl
- Vi kan ikke være sikre på, at alle tilfælde indrapporteres, eller at der i alle situationer bliver etableret en kontakt til en børneafdeling. En del af disse tilfælde med spædbørn, der falder ud af en lift, kan således være blevet registreret på en akutmodtagelse, en skadestue eller hos egen læge. Der findes heller ikke én specifik diagnose for lige præcis denne type skader, idet det afhænger af, hvad der konkret er sket med barnet.
- Af disse grunde forventer vi, at der er et meget stort mørketal, idet faldtraumer, herunder også ud af en babylift, ikke altid medfører en henvendelse til sundhedsvæsenet. Den registrering, vi har lavet i det sidste års tid, afspejler derfor formentlig desværre kun toppen af isbjerget, slutter Morten Breindahl.
Følg Sikkerhedsstyrelsens vejledninger
Sikkerhedsstyrelsen har modtaget indberetningerne fra børneafdelingerne og opfordrer til, at man husker at følge de vejledninger, der er for håndtering af lifte:
- Vi tager alle henvendelser vedrørende ulykker med babyer meget seriøst, da de er en særligt sårbar gruppe. Derfor har vi allerede undersøgt en række produkter uden at finde alvorlige fejl. Henvendelserne fra hospitalerne har dog givet anledning til yderligere undersøgelser, som endnu ikke er afsluttet, siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Nicoline Zederkof Jensen.
- Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at alle anvender produkterne med forsigtighed og følger fabrikantens anvisninger for sikker brug af babylifte, og vi opfordrer alle forældre til at kontakte Sikkerhedsstyrelsen, hvis de oplever fejl ved babylifte, forklarer kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Nicoline Zederkof Jensen.
Sikkerhedsstyrelsens anbefalinger:
- Følg altid produktets brugsanvisning og sikkerhedsanvisninger.
- Vær opmærksom på, at du lægger dit barn midt i liften, og at du har fat i begge håndtag, når du løfter den.
- Sørg for at finde et ligevægtspunkt, hvor dit barns hoved ikke peger ned mod jorden. Dette er særligt vigtigt ved lifte, hvor der ikke er faste sider.
- Anvend ikke produktet, hvis dele af produktet er gået i stykker, revet i stykker eller mangler.
For yderligere informationer, kontakt
Rigshospitalet
- Cheflæge Morten Breindahl, morten.breindahl@regionh.dk, tlf. 2611 0088
- Pressechef Jesper Sloth Møller jesper.sloth.moeller@regionh.dk, tlf. 2267 8990
- Pressekonsulent Linda Svenstrup Munk, linda.svenstrup.munk@regionh.dk, tlf. 2296 6898
Sikkerhedsstyrelsen
- Pressechef Christian Pors Sagen cps@sik.dk,
tlf. 2543 1610