Efter stort fund på marked: Sikkerhedsstyrelsen ser nærmere på ulovlige e-cigaretter
Det har siden 1. april 2022 været ulovligt at sælge e-cigaretter med fremtrædende duft eller smag. Det var derfor en meget uimponeret tilsynsførende, der i fredags kørte fra Vorbasse Marked, efter at have kontrolleret samtlige boder på pladsen. Tilsynet skete på baggrund af et tip om ulovligt salg af e-cigaretter med farverige smagsvarianter – såkaldte engangs-e-cigaretter eller engangs-vapes. Tippet viste sig at holde stik, da ikke mindre end fem boder solgte de ulovlige e-cigaretter, og en enkelt bod solgte 19 varianter af ulovligt udstyr, der kan ændre smagen på tobak. Derudover var ingen af boderne registreret til salg af e-cigaretter på adressen.
- Vi er opmærksomme på salg af ulovlige e-cigaretprodukter, og om forhandlerne er registrerede. Vi er bevidste om, at markedet konstant udvikler sig, og vi forsøger derfor at holde øje med, om der opstår nye produkter og salgskanaler, blandt andet på de sociale medier, siger Maibrit Brandt, direktør i Sikkerhedsstyrelsen.
De seks boder fra Vorbasse Marked bliver anmeldt til politiet med en bødeindstilling på 10.000kr. for manglende registrering som forhandler. Sikkerhedsstyrelsen vil over sommeren fortsat tage på uanmeldt besøg på flere af landets markeder og festivaler, for at kontrollere at der ikke bliver solgt ulovlige e-cigaretter.
Nikotin kan gøre unge ’hooked’
Det er ifølge Jøren Vestbo, professor i Lungemedicin og rådsmand i Vidensråd for Forebyggelse, netop problematisk, at de ulovlige e-cigaretter med deres emballage og smag henvender sig til unge. De sundhedsmæssige konsekvenser af nikotinindtag hos unge er langt større hos børn end voksne, forklarer han:
”Det er klart, at unge bliver lokket af de frugtige smagsvarianter og farverige pakker. Men nikotinbrug mens man vokser og hjernen endnu ikke er helt udviklet, er noget skidt. Disse produkter, hvor nikotin og smag tilsammen gør unge afhængige, kan være en gateway til andre afhængigheder, som for eksempel stoffer eller alkohol.” siger Jøren Vestbo.
Tilsyn på sociale medier
Sikkerhedsstyrelsen er i forvejen bekendte med ulovligt salg af sundhedsskadelige produkter på sociale medier, som for eksempel lattergas. Netop derfor har styrelsen sagsbehandlere ansat til at overvåge blandt andet TikTok og Instagram og Snapchat:
- Vi har medarbejdere, som holder øje med ulovligt salg, og som i samarbejde med de sociale medier får lukket de konti, hvor man sælger lattergas eller ulovlige e-cigaretter. Vi vil i
den kommende tid have øget fokus på at få lukket de profiler, der sælger de ulovlige e-cigaretprodukter, siger Maibrit Brandt.
I skrivende stund har Sikkerhedsstyrelsen fået lukket 13 profiler på sociale medier og 36 annoncer på DBA og GulogGratis.
Sikkerhedsstyrelsen vil også igangsætte søgninger med deres AI-værktøj, der ved hjælp af kunstig intelligens kan finde ulovlige produkter til salg på nettet.
Nye regler for e-cigaretter og genopfyldningsbeholdere:
- Det har siden 1. april 2022 været ulovligt at sælge elektroniske cigaretter, genopfyldningsbeholdere med eller uden nikotin og smagsstoffer til brug i elektroniske cigaretter med kendetegnende aroma. Kun tobak og mentol er tilladt som kendetegnende aroma.
- E-cigaretter med navne og smagsvarianter som ’Berry’, ’Mango’ og ’Apple’ er derfor ulovlige at sælge.
- Det er også ulovligt at sælge udstyr, der kan ændre elektroniske cigaretters duft eller smag.
- Reglen om, at alle der fremstiller, oplagrer eller markedsfører elektroniske cigaretter eller genopfyldningsbeholdere med eller uden nikotin skal registreres hos Sikkerhedsstyrelsen, trådte i kraft 1. april 2021.
Hvad kontrollerer Sikkerhedsstyrelsen under et e-cigarettilsyn?
- At forhandleren er registreret til salg af e-cigaretter.
- At e-cigaretter og genopfyldningsbeholdere med og uden nikotin er anmeldt korrekt og lever op til reglerne på området.
- At der ikke sælges ulovlige nikotin-produkter.
Mere information om e-cigaretter
Sikkerhedsstyrelsen udfører kontrollen med tobaksprodukter og e-cigaretter på vegne af Sundhedsministeriet. Det er Sundhedsmyndighederne, der kan udtale sig om de sundhedsmæssige konsekvenser ved brug af e-cigaretter.