Forbrugere hjælper med at afsløre farligt fyrværkeri

Publiceret d. 28. april 2022
Sikkerhedsstyrelsen modtog efter nytårsaften en række anmeldelser fra forbrugere, der havde oplevet, at det indkøbte fyrværkeri fejlede. Otte af de testede batterier, fontæner og raketter er farlige.
Test af fyrværkeri
Test af fyrværkeri

Sikkerhedsstyrelsen har testet fyrværkeri i utide og fundet otte farlige fyrværkeriartikler, som importørerne nu er advaret om. Produkterne er forbudt at sælge.

Affyring af fyrværkeri efter nytårsaften er ellers kun for professionelle fyrværkere med tilladelse, men Sikkerhedsstyrelsen tester i foråret også de fyrværkeriartikler, som forbrugere har anmeldt efter festlighederne den 1. januar.

- Vi er glade for anmeldelserne og vil i næste fyrværkerisæson rigtig gerne have flere fra forbrugere, hvis de oplever, at fyrværkeriet fejler. Vælter eksempelvis et fyrværkeribatteri under affyringen, som vi oplevede under vores test, så skal man lade være med at tro, at det er en enlig svale. Oplever man fejl, så giv os endelig besked og spar måske dine medborgere for en ulykke. Vi tager alle anmeldelser meget alvorligt, siger teknisk sagsbehandler Steen Røn Stolberg, Sikkerhedsstyrelsen.

I fyrværkerisæsonen fra den 27. december til den 1. januar reagerer styrelsen med det samme på anmeldelser, der bliver straksbehandlet. Fyrværkeriartikler magen til det anmeldte bliver testet med det samme.

- Hvert år forud for fyrværkerisæsonen afprøver vi i løbet af efteråret hundredevis af fyrværkeriartikler for præventivt at fjerne produkter, der kan fejle, inden der åbnes op for affyring. Men vi vil meget gerne have hjælp fra forbrugerne, der selv oplever fejl, siger Steen Røn Stolberg.

Enkelte anmeldte produkter har Sikkerhedsstyrelsen ikke kunnet skaffe til test, fordi de var udsolgt. Men så er de under alle omstændigheder heller ikke at finde på markedet i næste sæson.

Se de farlige fyrværkeriartikler: Produkter.dk
Her kan du anmelde fyrværkeri, som fejler: Produkter.dk

Faktaboks:

Næsten hver 5. dumpede
I november testede Sikkerhedsstyrelsen over 500 fyrværkeriartikler med hjælp fra et uafhængigt testlaboratorium. Resultatet var, at 17 procent af de testede produkter fejlede. Produkterne kunne således nå at blive fjernet fra markedet, inden salget åbnede.