Sådan foregår tilsynet med tatoveringssteder

Publiceret d. 23. maj 2019
Den 1. juli 2018 trådte tatoveringsloven i kraft. Nu er Sikkerhedsstyrelsen i gang med besøg hos landets registrerede tatovører. Men hvordan foregår sådan et tilsyn egentlig? Det kan du se i en video her.
Tatovør laver en tatovering

Der er kommet en række krav til tatovører og tatoveringssteder, efter en ny lov trådte i kraft den 1. juli 2018.

Tatoveringsloven betyder blandt andet, at der skal være styr på hygiejnen, at farver, som bliver brugt på kunderne, skal registreres og at alle tatoveringssteder og deres tilknyttede tatovører skal registreres hos Sikkerhedsstyrelsen.

Reglerne skal sikre forbrugerne, så der er mindre risiko for infektioner og andre helbredsproblemer som følge af tatoveringer.

For tatoveringssteder etableret før den 1. juli 2018 var der to muligheder før årsskiftet: Registrér jer under en vejledningsordning eller en fuld tilsynsordning.

Steder etableret efter den 1. juli 2018 skal registrere sig, inden de begynder at udføre tatoveringer, så de kan modtage tilsyn med det samme.

Vejledningsordningen betyder, at tatoveringssteder får et vejledningsbesøg i løbet af 2019. Fra 1. januar 2020 overgår stederne til den almindelige tilsynsordning.

I begyndelsen af maj var Sikkerhedsstyrelsen på tilsyn hos Colors & Needles i Ribe, der er tilmeldt vejledningsordningen. Du kan se, hvordan tilsynet foregik, i videoen her.

 

Typiske udfordringer for tatovører

Selvom Sikkerhedsstyrelsen ikke har været i gang med tilsynene særligt længe, tegner der sig allerede et billede af bestemte udfordringer på tatoveringsstederne.

Især kravet om, at der skal være let adgang til en separat håndvask med væghængt sæbe- og papirdispenser volder kvaler.

Det er et krav i lovgivningen, fordi der kan være risiko for krydssmitte, hvis man benytter håndvasken på et toilet eller i et køkken.

Nogle tatovører løser udfordringen ved at opstille en mobil vask.

Sådan er reglerne

Med den nye lov bliver der stillet en række krav til tatoveringsstederne.

Stederne skal registreres hos Sikkerhedsstyrelsen, så de kan modtage vejledningsbesøg eller tilsyn. Alle registrerede tatoveringssteder fremgår af tatoveringsregistret på sik.dk.

Det koster et gebyr på 5.776 kroner årligt (beløbet er fra 2019 - se den aktuelle gebyrsats her) at være registreret under tilsynsordningen. Pengene dækker Sikkerhedsstyrelsens omkostninger i forbindelse med tilsyn.

Tatoveringsstedet skal også informere kunderne om tatoveringer og risikoen ved dem.

Det bliver undersøgt ved tilsyn

Når Sikkerhedsstyrelsen gennemfører et tilsyn, bliver der kigget på:

  • Om alle tilknyttede tatovører er registreret i tatoveringsregistret
  • Om der er dokumentation for de brugte tatoveringsfarver
  • Om der udleveres den lovpligtige information til kunderne
  • Om gulve, vægge, døre og inventar er vaskbare og rene
  • Om rent og sterilt udstyr opbevares i lukkede skabe og holdes adskilt
  • Om der gøres rent og afdækkes mellem hver kunde
  • Om der er gulvtæpper, dyr eller mad- og drikkevarer i tatoveringsområdet
  • Om der er let adgang til håndvask, væghængte dispensere til sæbe, håndsprit og papirservietter samt affaldsspand
  • Om der er åbningsdato på åbne blækbeholdere

Hvad sker der, hvis man ikke overholder reglerne?

Hvis et tatoveringssted ikke lader sig registrere hos Sikkerhedsstyrelsen, vil det resultere i en politianmeldelse.

Sikkerhedsstyrelsen har hjemmel til at give tatoveringsstederne et påbud, hvis de ikke overholder de regler, der er i loven i forhold til hygiejne, information til kunderne og registrering af tatoveringsfarver. Styrelsen har mulighed for at komme på et uvarslet opfølgningsbesøg for at tjekke, at der er blevet fulgt op på påbuddet.

Opfølgningsbesøget koster 5.175 kroner (beløbet er fra 2019 - se den aktuelle gebyrsats her).

Retter tatoveringsstedet ikke op efter flere tilsyn og påbud, kan Sikkerhedsstyrelsen melde stedet til politiet med en bødeindstilling eller fjerne stedet fra Sikkerhedsstyrelsens register. Bliver tatoveringsstedet afregistreret, betyder det, at der ikke længere må laves tatoveringer på stedet.

Anmeld et tatoveringssted

Kender du til et tatoveringssted, som ikke har ladet sig registrere hos Sikkerhedsstyrelsen, vil vi meget gerne modtage din anmeldelse. Det gælder både, hvis der er tale om tatoveringssteder med en regulær butik eller såkaldte ”køkkentatovører”, som eksempelvis tatoverer folk derhjemme.

Virksomheder eller privatpersoner, som tatoverer uden at være registreret hos Sikkerhedsstyrelsen, vil blive politianmeldt.

Du skal være opmærksom på, at vi ikke kan love dig anonymitet, hvis du anmelder via mail.

Anmeld tatoveringsstedet til sik@sik.dk