Salg af puff bars på sociale medier: over 200 salgsannoncer er afsløret

Ulovlige e-cigaretter med fx frugtsmag hitter blandt børn og unge, og salget foregår nu i stigende omfang på de sociale medier. Derfor har Sikkerhedsstyrelsen et særligt fokus på, at opspore det ulovlige salg, og siden årsskiftet har styrelsen krævet mere end 200 salgsopslag fjernet. I mange tilfælde er salgssiderne i stedet blevet lukket.
- Vi kan se, at der er et stort udbud af ulovlige e-cigaretter på sociale medier, som henvender sig til de unge. Vi gør alt, hvad vi kan for at opspore de ulovlige salgssider og kontakte de sociale medier, så det ulovlige indhold kan blive fjernet. Vi kan dog ikke forhindre alt salget, og derfor vil vi også opfordre forældrene til at være nysgerrige på deres børns færden på sociale medier, siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Stine Pedersen.
Det seneste års tid har Sikkerhedsstyrelsen som et led i regeringens Forebyggelsesplan skruet op for kontrollen af salg af tobaksprodukter til mindreårige i fysiske butikker. En ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser også, at de unge i dag oplever, at det er blevet sværere at købe e-cigaretter i butikker og kiosker, men den indsats kan ikke stå alene, for salget foregår også på sociale medier.
Det er svært at opspore bagmændene til salgsprofilerne, men hvis det lykkes vil Sikkerhedsstyrelsen anmelde dem til politiet. Til gengæld har Sikkerhedsstyrelsen siden årsskiftet kunne oprette falske SoMe-profiler, så styrelsen kan være til stede dér, hvor salget foregår. Når siderne lukkes ned, åbner sælgerne ofte nye salgssider, og Sikkerhedsstyrelsens falske profiler får ofte notifikationer og tilbud fra de nye profiler. Dermed kan Sikkerhedsstyrelsen hele tiden være i hælene på bagmændene.
- Det er vigtigt for os, at forhindre salg af ulovlige e-cigaretter til unge. Vi kan nu se, at salget fra fx Snapchat flytter sig over på Telegram og Tik Tok, så nu opretter vi også falske profiler på de kanaler, så vi kan forsøge at forhindre salget af de her skadelige produkter til de unge, som bliver udsat for en aggressiv markedsføring, siger Stine Pedersen.