Sørg for sikre installationer i butikken
Selv i en lille butik eller kiosk kan der både være køleskabe, frysediske, bageovne og andet eludstyr. Det kræver, at elinstallationen er korrekt udført, og det kneb det med i en del af de 96 kiosker og små butikker, hvor Sikkerhedsstyrelsen kontrollerede elinstallationerne i 2021. I 26 tilfælde fik butikken et påbud om at få bragt elinstallationen i orden, og i 52 tilfælde blev der vejledt om, hvad der burde ændres, for at installationen kunne leve op til elsikkerhedsreglerne.
- Nogle steder har installationerne måske været i overensstemmelse med reglerne, dengang butikken åbnede. Men i takt med, at der kommer mere eludstyr til, skal elinstallationen også tilpasses. Det har både betydning for, at udstyret fungerer og for den generelle sikkerhed, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.
Når der kommer flere elapparater til, skal de tilsluttes korrekt. Det kneb det med i en del af småbutikkerne. Hvert fjerde sted var ledninger og kabler ikke installeret korrekt. I stedet var udstyr fx tilsluttet med en forlængerledning.
- Det er en usikker måde at tilslutte eludstyret, og i mange tilfælde får man heller ikke korrekt jordforbindelse, fordi stikpropperne ikke passer til de typiske danske stikkontakter. Hver tredje butik, vi kontrollerede, havde eludstyr, der ikke var forbundet til en virksom jordforbindelse og dermed gav risiko for stød ved fejl på eludstyret. Stikkene på brugsgenstandene passede ikke til jordforbindelsen i stikkontakten, selv om det kan løses blot ved at købe en adapter, hvis man ikke vil skifte stikket, siger Søren Assenholt Muff.
Derudover var der fejl og mangler ved eltavlerne mange steder. I cirka hver anden kiosk og butik var der skader i eltavlernes kapsling, eller der manglede afdækning, så det var muligt at få fingrene ind til strømførende dele. Og ved mere end halvdelen af kontrollerne manglede der også mærkning på eltavlerne om sikringsstørrelser og hvilke dele af installationen sikringerne hørte til.
- Der er regler for elinstallationer af hensyn til sikkerheden for både mennesker og bygninger. Derfor skal installationerne være i orden, også i kiosker og småbutikker. Desværre finder vi for mange fejl og mangler, men forhåbentlig hjælper vores kontrol med at sætte fokus på sikre elinstallationer, siger Søren Assenholt Muff.
Samlet set blev der ved de 96 kontroller i kiosker og småbutikker i 2021 givet 26 påbud om at få forhold ved elinstallationerne bragt i orden. 52 steder blev der vejledt om, hvad der skal til, for at elinstallationerne lever op til reglerne. Og 18 kiosker og småbutikker fik efter kontrollen besked om, at deres installationer var ok.