Risiko ved brug af havfruehaler
Når du trækker havfruehalen på benene, får du vanskeligere ved at vende dig eller komme op at stå i vandet. Hvis stoffet er tætvævet, risikerer du desuden, at der dannes en luftlomme mellem benene, så benene flyder op i vandet og hovedet skubbes nedad. Derfor udgør havfruehalen en risiko både for voksne og børn, som ikke er rutinerede svømmere.
Du skal være en øvet svømmer
Hvis børn eller voksne vil svømme med en havfruehale, er det vigtigt at være opmærksom på sikkerheden. Du bør aldrig svømme alene eller uden opsyn, og du skal træne i at komme op at stå med havfruehalen på. Du skal være en rutineret svømmer, hvis du vil bruge havfruehalen på dybt vand, og er du ikke en øvet svømmer, bør du bruge svømmevinger eller andet, som kan hjælpe med at holde den rigtige svømmestilling.
Fem gode råd hvis du bruger havfruehalen
- Svøm aldrig alene eller uden opsyn.
- Træn i at komme op at stå med halen på.
- Vær opmærksom på snorenes længde – se reglerne om sikkerhed ved børnetøj her.
- Tjek brugsvejledningen og eventuelle advarsler.
- Hvis du finder et produkt uden en vejledning eller advarsler, så kontakt sik@sik.dk.
Pas på snorene
Bikinitoppen i et havfrueudstyr kan udgøre en særlig risiko for mindre børn, hvis den er forsynet med lange snore til at bruge, når man tager toppen på. Ifølge bekendtgørelsen om produktsikkerhed i almindelighed må man kun sælge sikre produkter, og det betyder, at til børn under 14 år må der ikke være bindebånd eller snore, som giver risiko for kvælning.
Link til retsinformation
Tjek brugsvejledningen
Sørg for at læse brugsvejledningen og eventuelle advarsler, inden du tager havfrueudstyret i brug. Hvis du finder et produkt, hvor der ikke er en vejledning eller advarsler med, vil vi hos Sikkerhedsstyrelsen gerne have information om produktet. Du kan sende en besked på sik@sik.dk.