Datomærkning på autostole

Autostole er udstyret med en datomærkning. Datoen indikerer produktionsåret, og fabrikanten skal oplyse levetiden for autostolen. Læs mere om datomærkningen her på siden, så dit barn kan køre sikkert med i bilen.

Autostole kan blive for gamle

Ligesom madvarerne i dit køleskab kan autostole faktisk blive for gamle. De hører nemlig til den kategori af produkter, som er udstyret med en datomærkning. Anvendes et produkt efter udløbsdatoen, kan man risikere at udsætte sig selv eller andre for unødig risiko.

Datomærkningen skal sidde direkte på autostolen

Det har været lovpligtigt siden 2014, at en autostol skal være påført en datomærkning. Og det er et krav, at datoen skal fremgå af autostolen i hele dens levetid.

Datoen angiver, hvornår autostolen er fremstillet. Fabrikanten skal samtidig angive levetiden for autostolen, der fremgår af instruktionen for den pågældende autostol. Efter den angivet levetid kan fabrikanten ikke længere garantere, at autostolen kan holde til kraftige stød. Når autostolen er blevet for gammel, er det derfor ikke sikkert, at autostolen kan yde den sikkerhed, som den skal kunne, hvis den bliver udsat for en bilulykke.

Der er dog ikke regler for, hvor datomærkningen skal sidde på autostolen. Det er op til fabrikanten at beslutte, hvor og hvordan de vil påføre datomærkningen. Datoen kan derfor sidde som et klistermærke, være støbt ind i autostolen eller fremgå på anden vis.

Vær ekstra opmærksom på brugte autostole

Man skal især være opmærksom på datomærkningen og levetiden, hvis man overvejer at købe eller overtage en brugt autostol. Det samme gælder, hvis autostolen går i arv mellem søskende.

Følg fabrikantens anvisninger

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at man altid følger fabrikantens anvisninger om sikker brug af et produkt. Det gælder også den angivet levetid. Derfor anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at man som forbruger stopper med at bruge en autostol, når den har overskredet udløbsdatoen.