Fyrværkeri er et højrisikoprodukt. Det indeholder krudt, og derfor skal man bruge fyrværkeriet med forsigtighed og omtanke for at undgå ulykker.
De 5 fyrværkeriråd
- Brug altid beskyttelsesbriller
- Brug kun lovligt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
- Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
- Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
- Gå aldrig tilbage til en fuser
Brug altid beskyttelsesbriller
Dette råd er det allervigtigste! Brugen af sikkerhedsbriller sænker markant risikoen for alvorlige ulykker. Kun 30 procent af dem, der kom til skade ved fyrværkeriulykker i 2018/2019, havde brugt sikkerhedsbriller. Lige meget om du selv fyrer af eller bare er tilskuer, er det vigtigt at huske beskyttelsesbriller.
Hvert nytår kommer mellem 200 og 300 personer på skadestuen på grund af fyrværkeri eller dele af fyrværkeri. Hver tredje skade i 2021/2022 ramte tilskuere.
En god skik er at have ekstra sikkerhedsbriller i skabet til låns til venner og bekendte, I fejrer nytåret med.
Brug kun lovligt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
Ulovligt eller hjemmelavet fyrværkeri kan eksplodere op i hovedet på dig. Derfor skal du kun anvende lovligt fyrværkeri. Hvis fyrværkeri er lovligt, har det et CE-mærke. Hvis det ikke har et CE-mærke, er fyrværkeriet ulovligt, og du må ikke anvende det.
Derudover skal der være en brugsvejledning på dansk, som angiver sikkerhedsafstanden til fyrværkeriet. Du må ikke tage fyrværkeri, du har købt i udlandet, med hjem til Danmark eller bestille det fra en udenlandsk webbutik. Det gælder også, hvis det er CE-mærket fyrværkeri.
Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
Omkring 30 procent af fyrværkeriskaderne er håndskader. Fingre eller hele hånden kan blive sprængt sammen med skytset. Du skal behandle fyrværkeriet, som brugsanvisningen anbefaler – sæt raketten i en holder, sørg for, at batteriet står godt fast og lad solene ligge, mens du tænder fyrværkeriet. Hvis du holder tændt fyrværkeri i hånden, kan det nemt blive det sidste, du bruger hånden til.
Opbevar dit fyrværkeri i en pose, aldrig i lommerne, så du risikerer at komme til skade, hvis det bliver antændt ved et uheld.
Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
Det er vigtigt, at du ikke læner dig ind over fyrværkeriet, når du tænder det. Sørg for at have en tændpind, der ikke går ud, hvis det blæser, og hold sikkerhedsafstanden, når fyrværkeriet er antændt. På alt godkendt fyrværkeri kan du læse, hvilken sikkerhedsafstand du skal holde til fyrværkeriet.
Gå aldrig tilbage til en fuser
Du kan ikke stole på en fuser! Den har én gang bevist, at der er noget galt, og så skal du være på vagt. Den kan gå af, når du mindst venter det. Lad den ligge i første omgang. Senere skal du sørge for, at den bliver fjernet, så der ikke er en anden, der kommer til skade. Brug evt. en skovl og en spand.