12 gode råd ved køb af barnevogn/kombivogn
Står du og skal til at købe en barnevogn eller kombivogn til dit barn, er der en række ting, som du bør være opmærksom på. Vi har samlet rådene her så, at du kan sikre sig, at dit barn kan sove trygt.
Du kan klikke på grafikken og få det samlede overblik over de 12 gode råd.
Hvordan er jeres behov?
De små barnevogne med et liggemål på 80 cm eller mindre er beregnet til helt små børn, som endnu ikke kan sidde selv.
Angiver producenten, at vognen kan bruges af børn over 9 kg, skal du sikre dig, at vognen er sikker at bruge for børn, som kan sidde selv og dermed har en større rækkevidde.
Skal du købe klapvogn, så overvej, om den skal bruges til transport eller til at sove i. Spørg ekspedienten, om klapvognen er sikker at bruge til for eksempel middagssøvn. Husk at tage højde for, at vognen også skal være sikker, når barnet er blevet større og mere aktivt.
Forhold dig kritisk
Barnevogne og andre produkter bliver ikke godkendt af myndighederne. Ansvaret ligger hos producenten, hvis navn normalt står på barnevognen.
Forhold dig kritisk og stil spørgsmål i købssituationen.
Hvilke dele består din barnevogn af?
Barnevogne sælges ofte som samlesæt, så du kan få netop den vogn, du ønsker. Spørg forhandleren, om de konkrete dele, du vil købe, har indgået i helhedsvurderingen af barnevognens sikkerhed.
Spørg ind til alle medfølgende dele såsom lift, pusletaske, søskende-platform med videre.
Hvis du køber en madras til din barnevogn og/eller lift, skal du sikre dig, at højden af madrassen overholder de mål, som er angivet af producenten.
Køb den rigtige sele og brug den
Barnevogn:
Brug af sele er vigtig for barnets sikkerhed. Specielt, hvis du lægger barnet ud at sove på traditionel dansk vis.
Barnevogn og sele skal passe sammen. Selen skal have skridtstrop. Den skal kunne strammes, så den sidder fast til vognen. Og den skal let kunne justeres, så den sidder stramt til omkring barnet ved hver brug.
Det er vigtigt, at barnet ikke kan vikle sig ud af selen. Barnet kan falde ud og slå sig, eller i værste fald blive hængt i selen.
Klapvogn:
En klapvogn skal være forsynet med en sele med skridtstrop, så barnet ikke kan glide ned og komme til at hænge fast i hovedet under klapvognens bøjle.
Specielt for seler, som er fastmonteret i klapvognen, er det vigtigt at tjekke, at selen er let at regulere, så den passer til barnet - både som lille og når barnet er blevet større.
Advarsler skal være til at forstå
Du skal let kunne forstå advarslerne. Hvis du er i tvivl om formålet med en advarsel, så spørg!
Brugsanvisninger er vigtige
Dit barns sikkerhed kan afhænge af, at du kan læse og forstå den brugsanvisning, som følger med barnevognen.
Læs brugsanvisningen igennem og forlang en forklaring, hvis det ikke er tydeligt, hvordan du håndterer barnevognen sikkert. Det skal for eksempel klart fremgå, hvor meget bagage du må læsse på vognen og hvor. Det skal også være tydeligt, hvordan du ændrer en kombivogn fra barnevogn til klapvogn eller omvendt.
Pas på fingrene
Der kan være klemfælder for barnefingre omkring kalecher, fodstøtter og justerbare ryglæn. Tjek derfor disse forhold, før du køber. Du kan eventuelt prøve dig frem med din egen lillefinger.
Specielt hvis din barnevogn/kombivogn har et vendbart styr, skal du være opmærksom på, at sikkerheden for barnets fingre kan afhænge af, om du er opmærksom.
Hold altid øje med, hvor dit barn har fingrene, når du vender styret.
Kan barnet nå noget farligt?
Der er forskel på, hvor langt et barn kan nå, alt efter om det ligger eller sidder. De små barnevogne er kun sikre for børn, som ikke kan sidde selv.
Du skal tjekke, om der er små dele, som kan udgøre en kvælningsfare inden for barnets rækkevidde. Det kan være identifikationsmærker, dele af lynlåse, klistermærker eller andet småt. Husk, at børn har mange kræfter - svarende til et træk på 9 kg.
Du skal også være opmærksom på, om der er skarpe kanter eller spidser inden for barnets rækkevidde.
Er der er snore eller smalle tekstiler af en længde, som kan nå rundt om barnets hals, skal du fjerne dem.
Husk også, at du skal tjekke sikkerheden af de ting, som du lægger i barnevognen eller pynter den med, for eksempel barnevognskæde eller babyalarm.
Stabilitet og bremser
Hvis du skal bruge barnevognen til større børn eller i forbindelse med tunge indkøb, er det meget vigtigt, at du overvejer, om vognen er stabil og har gode bremser.
Du skal overveje, om vognen kan holde til, at barnet læner sig ud over siden, når det vågner af sin middagssøvn? Virker den også stabil ved kørsel henover kantsten eller andet? Du skal være særligt opmærksom ved 3-hjulede modeller eller hvis der er drejelige forhjul. Forhjulene må ikke kunne ramme hinanden, da det kan give en uventet opbremsning.
Du skal passe på med at købe tungt ekstraudstyr til at sætte på vognen. Det påvirker stabiliteten, hvis vægten placeres forkert.
Bremserne skal være lette at anvende, og de skal virke under almindelig brug. Der må aldrig være tvivl om, hvornår bremsen er aktiveret eller ej.
Barnet må ikke kunne udløse bremsen, når det sidder i vognen.
Let at folde ud og klappe sammen
Du kan prøve, hvor let vognen er at klappe sammen og folde ud. Tjek også, om det er nemt at ændre kombivognens funktion. Vær opmærksom på, at du ikke risikerer at få fingre i klemme under processen.
Du skal specielt bemærke, om det er tydeligt, hvornår låsemekanismerne er aktiveret.
Tænk over valg af tilbehør
Regnslag og insektnet til barnevognen kan være farlige for børn. Hvis barnet får fat i afskærmningen og trækker den ind omkring sig, risikerer det at blive kvalt.
Det er derfor en god regel, at du kun køber tilbehør, som passer til din aktuelle vogn.
En barnevognskæde er kun til at kigge på og skal altid fjernes, hvis du efterlader barnet uden opsyn. Når barnet er blevet så stort, at det kan få fat på kæden, skal den fjernes permanent.
Hvis du køber en brugt barnevogn
Også en brugt barnevogn skal være sikker for dit barn. Derfor gælder alle de forudgående råd også, hvis du har tænkt dig at købe en brugt vogn.
Husk at få brugsanvisningen med. Den er fuld af vigtige informationer.
Returret og reklamation
Hvilke rettigheder har du, når du køber en barnevogn? Det kan du læse mere om på www.forbrug.dk, hvor Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har samlet en række gode råd om returret, fortrydelsesret og reklamationsret.
Link
Læs også
Via linket nedenfor kan du læse om fortrydelsesret, returret og reklamationsret for barne- og kombivogne.