Gode råd når du køber elektriske produkter:
Vi har lavet en række råd om, hvad du som forbruger skal se efter, når du køber elapparater. Hvis du finder et apparat, som ikke overholder et eller flere af vores råd, så lad være med at købe det. Send gerne en besked om produktet til os på sik@sik.dk .
3 gode råd om køb og brug af gamle elektriske apparater
- Hold dig fra elprodukter med synlige skader. Tjek både det elektriske apparat, ledningen og stikproppen.
- Tjek, at ledningen er intakt, og at den ikke gnider på en skarp kant, der hvor ledningen går ind i elapparatet.
- Hold dig fra brugte varmepuder og varmetæpper.
Er der CE-mærkning og kontaktoplysninger på fabrikant og importør?
For at et elapparat må markedsføres i Danmark, skal det være forsynet med et CE-mærke samt entydig mærkning, så det kan identificeres.
Desuden skal produktet være mærket med importørens og fabrikantens registrerede firmanavn eller registrerede varemærke samt en postadresse, hvor de kan kontaktes. Det er ikke tilstrækkeligt med et link til en hjemmeside.
CE-mærket er information til myndighederne om, at importøren eller fabrikanten tager ansvaret for elapparatets sikkerhed. Hvis CE-mærkningen eller identifikationen af produktet, fabrikanten eller importøren mangler, er det en god indikator for, at der også er problemer med sikkerheden i apparatet.
Læs mere om CE-mærkning af elprodukter
Sidder ledningen godt fast?
Ledningen skal kunne tåle et fast og bestemt træk uden at give sig eller gå løs. Du må heller ikke kunne "skubbe” ledningen ind i apparatet.
Er produktet udført i en ordentlig kvalitet?
Elapparatet skal virke gedigent, hvis du løfter på det. Der må ikke sidde noget løst. Tjek også, om netstikket ser ud, som netstik plejer at gøre. Og find ud af, om ledningerne er tykke nok, sammenholdt med tykkelsen på ledninger i tilsvarende elektriske produkter.
Kan man røre ved spændingsførende dele og få stød?
På en lampe må du ikke kunne røre ved gevindet på pæren eller den indvendige del af lampens fatning, når pæren er sat i lampen, og lampen lyser. Du må heller ikke kunne pille dæksler eller plader af og komme til ledninger og samlinger.
Er der skarpe kanter?
Der må ikke være skarpe kanter der, hvor ledningen går ind i elapparatet. Hvis der er sådanne skarpe kanter, kan ledningen med tiden blive gnavet over, og du kan få stød.
Er børnelampen tilsluttet via en lavvolt-strømforsyning?
Børnelamper bør altid få strøm fra en strømforsyning, som omformer strømmen til lavvolt Dermed kan barnet ikke komme til skade, hvis lampen falder på gulvet og går i stykker, eller hvis barnet bider i ledningen.
Køb af brugte elprodukter
Elprodukter kan blive slidte. Men alderen kan også mørne eksempelvis et varmetæppe, selvom det måske aldrig har været brugt. Særligt gamle varmepuder og varmetæpper har vist sig at udgøre en stor risiko.
Ælde og slitage har stor betydning for sikkerheden. Hovedparten af brande opstået i varmeapparater og tv-apparater skyldes for eksempel ælde.
Der er nogle praktiske ting, du selv kan tjekke op på.
Hvordan ser elapparatet ud, er der synlige skader, er ledningen i stykker, er stikproppen i stykker, er der buler i kabinettet og så videre. Er der for eksempel buler i elapparatet, skal du ikke købe det, da du ikke kan forvente, at elsikkerheden er i orden indeni.