Sådan kan sygehuse forbedre deres elinstallationer

Publiceret d. 17. januar 2019
Der var overordnet styr på elinstallationerne på de 20 offentlige og private sygehuse, som Sikkerhedsstyrelsen har ført tilsyn på i 2018. Alligevel er der plads til forbedringer. Blandt andet i forhold til udskiftning af stikpropper, åbninger i tavler og separering af installationer.
elinstallationer

I efteråret 2018 gennemførte Sikkerhedsstyrelsen tilsyn på 20 offentlige og private sygehuse fordelt over hele landet.

Det overordnede billede er positivt. Et sted blev det til et straksforbud på grund af manglende fejlstrømsafbryder i en kontorinstallation. To hospitaler fik ingen anmærkninger, og 17 sygehuse fik vejledning om formelle problemer.

Derfor informerer styrelsen hospitalernes fagfolk om de gennemgående formelle problemer, der var, så de i fremtiden kan tages i opløbet.

- Vi fandt ingen farer for patienter. Billedet er, at det faste faglige personale i store træk har styr på elinstallationerne, og at der bliver udført løbende vedligehold. Men der er selvfølgelig altid plads til forbedringer, siger kontorchef i Tilsyn i Sikkerhedsstyrelsen, Søren Assenholt Muff.

De 17 hospitaler, som fik vejledningsbreve, havde typisk nogle formelle problemer. Det var for eksempel, at stikpropper ikke var blevet skiftet til en type, hvor beskyttelseslederen bliver overført til brugsgenstanden, eller at der var for store åbninger i eltavler.

Et andet sted, hvor der er grund til generelt at være opmærksom, er i forhold til separering af de faste elinstallationer og data- og telefonkabler.

- Disse installationer skal holdes adskilt. Det skal de, så man ikke risikerer, at der kan tages fejl af kablerne, og at man dermed risikerer, at der opstår farlige situationer, uddyber kontorchefen.

Tilsynet med hospitalerne var en del af Sikkerhedsstyrelsens treårige sceeningskampagne. Kampagnen har til formål at gøre styrelsen bedre til at lave risikobaseret tilsyn med elinstallationer.

Derfor har styrelsen gennemgået alle brancher i Danmark og lavet tilsyn baseret på stikprøver. Resultaterne skal bruges til at føre mere tilsyn, hvor der er flest problemer.