De fleste stikkontakter til salg i Danmark lever ikke op til reglerne

Publiceret d. 25. februar 2021
Indsats fra Sikkerhedsstyrelsen viser, at 90 % af transportable stikkontakter (forlængerled og flerstikdåser) og 72% af stikkontakter til fast installation ikke lever op til reglerne.
dobbeltstikkontakt

Igennem 2020 har Sikkerhedsstyrelsen kontrolleret og testet en gedigen mængde af såkaldt transportable stikkontakter og stikkontakter til fast installation.

Transportable stikkontakter dækker over forskellige stikkontaktdåser for eksempel forlængerled og flerstikdåser, mens stikkontakter til fast installation omfatter alle de stikkontakter, vi har overalt i boligen, hvor vi tilslutter støvsugeren, lampen, computeren mm.

Resultatet af indsatsen viser, at 34 ud af 38 (rettet fra 35 ud af 39 den 9. marts 2021)  undersøgte transportable stikkontakter og 26 ud af 36 undersøgte stikkontakter til fast installation ikke lever op til kravene.

”Det er et temmelig rystende resultat. Og vi opfordrer nu både producenter og importører til at stramme gevaldigt op på egenkontrollen. Forbrugerne kan simpelthen ikke være tjent med at skulle føle sig utrygge ved transportable- og faste stikkontakter. Det her er jo et produkt, som findes i langt de fleste hjem i alle mulige afskygninger”, siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Stine Pedersen.

Hovedparten af fejlene skyldes, at produkterne ikke opfylder dokumentationskravet efter de danske bestemmelser for stikkontakter. Det vil sige, at det er ulovligt at sælge dem.

”Der er slet ikke styr på, om fabrikanterne har erklæret, at produkterne er i overensstemmelse med de danske bestemmelser. Så det er et område, hvor der forholdsvis enkelt kan sættes ind fra branchen, så der kan komme styr på dokumentationen og mærkningen”, fortæller Stine Pedersen.

Også i test fejler en del produkter. Her er det primært problemer med tilslutningsklemmer til ledningen, sidejordsmetalbøjlen og mindre temperaturstigninger. Alt sammen problemer, der kan give dårlig forbindelse mellem elinstallationen og el produktet eller i værste fald stød.

”At henholdsvis 60 % og 36 % af de produkter, der når igennem til den fysiske test, fejler er meget bemærkelsesværdigt. Og derfor fortsætter vi i år med et massivt tryk i vores markedsovervågning. Vi kommer til at kontrollere både faste stikkontakter, kabeltromler og forlængerledninger”, slutter Stine Pedersen.

Om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen har ansvaret for teknisk sikkerhed i Danmark. Vi arbejder blandt andet med kontrol og tilsyn inden for el, vvs og forbrugerprodukter.