Nu skal du bruge ID, når du køber alkohol, nikotin, e-cigaretter og tobak på nettet

Publiceret d. 1. oktober 2024
Fra den 1. oktober 2024 skal du verificere dig med MitID eller gyldigt billed-ID, når du køber nikotin-, tobaks-, e-cigaret- og alkoholvarer på internettet. Dette sker som et led i regeringens forebyggelsesplan, rettet mod børn og unges nikotin-, tobak- og alkoholforbrug.
Kvinde sidder ved computeren med sin mobil i hånden og er klar til at verificere sin alder.
Effektiv online alderskontrol

Næste gang du skal have fyldt indkøbskurven op med nikotinposer, spiritus og cigaretter fra en webshop, skal du være klar til at fremvise gyldigt ID, inden du trykker på "bestil". Fra i dag skal du nemlig aldersverificeres, når du handler nikotin-, tobak-, e-cigaret- og alkoholprodukter på nettet. Verifikation kan ske via MitID, pas, kørekort eller anden gyldig legitimation, og metoden kan variere fra webshop til webshop.

- Mange har tidligere været vant til bare at sætte et kryds i, at de er fyldt 18 år, eller trykke ’OK’ i en pop-up-boks i en webshop. Men fra i dag skal de være klar til at logge ind med fx MitID eller fremvise gyldigt billed-ID. Den tidligere proces var ikke effektiv i forhold til at forhindre mindreårige i at bestille nikotin, tobak, e-cigaretter eller alkohol på nettet, så derfor strammes kravene, siger Stine Pedersen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Det nye tiltag sker som et led i regeringens forebyggelsesplan, der blev præsenteret af Indenrigs- og Sundhedsministeriet i efteråret sidste år. Forebyggelsesplanen indeholder 30 initiativer, som på sigt skal være med til at nedsætte børn og unges forbrug af tobak, nikotin og alkohol.

- Vi ser det her som et stort skridt mod at sikre, at børn og unge ikke kan få fat i produkter, som kan udgøre en fare for dem. De nye tiltag er nødvendige for at sikre en mere håndterbar alderskontrol af de her webshops, siger Stine Pedersen.

Sikkerhedsstyrelsen vil løbende udføre kontrol hos onlineforhandlere for at sikre, at reglerne overholdes, så det ikke længere er muligt for mindreårige at købe nikotin-, tobaks-, e-cigaret- og alkoholprodukter på nettet.

 

Eksempler på effektiv alderskontrol online, der overholder det nye krav pr. 1. oktober 2024

Kunden bliver bedt om at verificere sin alder via MitID, som er sat op til at tjekke, om kunden er over eller under aldersgrænsen for det pågældende produkt. Købet kan kun gennemføres, hvis MitID godkender køberen til at være over aldersgrænsen.

Kunden bliver bedt om at bruge pas, kørekort eller anden gyldig legitimation, når kunden opretter en bruger eller profil i webshoppen. Webshoppen skal forholde sig til, om legitimationen fremstår ægte, om alderen på kunden kan fastlægges på baggrund af legitimationen, og om legitimationen er gyldig (ikke udløbet).