Salget af Hövding airbag-cykelhjelm er stoppet i Danmark

Publiceret d. 8. februar 2024
Sikkerhedsstyrelsen har opfordret danske forhandlere til at stoppe salget af Hövding 3 airbag-cykelhjelmen, da hjelmen ikke lever op til sikkerhedskravene. Alle de forhandlere, som Sikkerhedsstyrelsen har kendskab til, der solgte produktet, har fulgt opfordringen.
Cyklister
Cyklister

Sikkerhedsstyrelsen har opfordret danske forhandlere til salgsstop for Hövding 3 airbag-cykelhjelme, både gennem medierne og ved direkte henvendelse, fordi der er nogle typer af ulykker, hvor airbaggen ikke bliver udløst. Dermed vil der være tilfælde, hvor brugeren ikke bliver beskyttet. I EU-lovgivningen om personlige værnemidler, som cykelhjelme hører under, er det et grundlæggende princip, at et værnemiddel skal være sikkert ved forudsigelig brug.

En væsentlig risiko ved funktionen af Hövding 3 er, at airbaggen ikke bliver udløst og dermed ikke giver beskyttelse, hvis brugeren bliver ramt direkte forfra, enten ved sammenstød med et køretøj med flad front som en bus eller en lastvogn, eller fordi brugeren kører ind i fx en mur eller et træ.

- Det er en begrænsning, som fremgår af brugsanvisningen til Hövding 3, men et frontalt sammenstød må anses som en forudsigelig hændelse for en cyklist. Dermed lever Hövding 3 ikke op til reglerne for personlige værnemidler, og derfor har vi opfordret til at stoppe salget, siger vicedirektør Kirsten Wilbour Dam Christiansen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Alle de forhandlere på det danske marked, som Sikkerhedsstyrelsen har haft kendskab til, har stoppet salget. Det drejer sig om 12 forhandlere.

- Det vurderer vi er tilstrækkeligt til, at sagsbehandlingen er afsluttet fra vores side. Men hvis vi konstaterer, at der igen foregår et salg til danske forbrugere, vil vi selvfølgelig undersøge det, og så har vi mulighed for at give et påbud om at stoppe salget, siger Kirsten Wilbour Dam Christiansen. 

Sikkerhedsstyrelsen fraråder ikke brug af Hövding 3 for dem, der allerede har anskaffet en Hövding-airbag. Men styrelsen opfordrer brugere til at sætte sig grundigt ind i de begrænsninger, som fremgår af brugsanvisningen.

- Vi kan ikke sige, at en Hövding-airbag er farlig at anvende, og ved nogle typer af ulykker yder den god beskyttelse, så det er bedre at bruge en Hövding end ikke at have nogen beskyttelse som cyklist. Men det kan være en falsk tryghed, når den ikke beskytter ved alle de typer ulykker, der ofte kan ske i trafikken. Derfor er det vigtigt, at brugerne er klar over, hvad deres airbag egner sig til og hvornår de ikke er beskyttet, siger Kirsten Wilbour Dam Christiansen.

Spørgsmål og svar om Hövding

Er det farligt at bruge en Hövding-airbag, når jeg cykler?

Nej, en Hövding-airbag er ikke farlig i sig selv, hvis den bruges, som brugsanvisningen foreskriver. Det er op til ejeren at afgøre, om han eller hun vil bruge airbaggen. Sikkerhedsstyrelsen vil dog gerne gøre opmærksom på, at airbaggen ikke puster op i nogle tilfælde, og disse tilfælde fremgår af brugsanvisningen.

Hvad er det, der gør, at en Hövding-airbag ikke lever op til reglerne?

En Hövding-airbag er et personligt værnemiddel, men den lever ikke op til et grundlæggende sikkerhedskrav om, at et værnemiddel skal være sikkert ved forudsigelig brug. Fabrikanten angiver i brugsanvisningen flere situationer, hvor der ikke er sikkerhed for, at airbaggen bliver udløst, bl.a. hvis man får en genstand i hovedet eller man kører ind i fx en bus eller lastvogn med flad front.

Hvad skal jeg være særligt opmærksom på, når jeg bruger en Hövding?

Uanset om du har en Hövding 1, 2 eller 3, så læs brugsanvisningen grundigt, så du er klar over, hvilke situationer du er beskyttet i. Der er også oplysninger om airbaggens forventede levetid og andre forhold med betydning for sikkerheden.

Må en dansk forhandler fortsat sælge Hövding-airbag?

Nej, Sikkerhedsstyrelsen har anmodet forhandlere om at stoppe salget. Dette er blevet fulgt af alle de forhandlere, der er blevet kontaktet. Hvis en forhandler fortsat sælger Hövding-airbaggen, kan vedkommende forvente at få et påbud om ikke længere at sælge den.

Hvad er konsekvensen, hvis en forhandler ikke frivilligt stopper salget?

I så fald kan Sikkerhedsstyrelsen give et påbud om, at salget skal stoppes.

Hvad er der sket i Sverige – er der salgsstop?

Konsumentverket, der er den svenske myndighed for produktsikkerhed, har krævet salgsstop for Hövding 3 fra fabrikantens hjemmeside. Dette har virksomheden Hövding klaget over, og derfor er afgørelsen sat i bero, mens den svenske klagemyndighed behandler klagen. Hövding er efterfølgende gået konkurs, og derfor bliver hjelmene ikke længere solgt fra fabrikantens side. Konsumentverket har derudover opfordret svenske forhandlere til at stoppe salget.