Produkters udløbsdato kan være afgørende for sikkerheden

Publiceret d. 29. april 2024
Nogle produkter såsom skumslukkere er udstyret med en datomærkning. Datoen indikerer, hvornår produktet ifølge fabrikanten ikke længere er sikkert at anvende. Følg altid fabrikantens anvisninger lyder opfordringen fra Sikkerhedsstyrelsen.
Et barn sidder i en autostol, mens barnets far smiler til barnet.
Barn i autostol
Indholdet er senest revideret 6. maj 2024

Sikkerhedshjelme, røgalarmer og skumslukkere kan alle blive for gamle. De hører nemlig under nogle af de produkter, som er udstyret med en datomærkning. Datoen fortæller, hvornår produktet ikke længere bør bruges. Anvendes produktet efter udløbsdatoen, kan man risikere at udsætte sig selv for unødig risiko.

- Som forbruger bør man altid følge fabrikantens anvisninger, når det kommer til sikker brug af et produkt. Derfor anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at man som forbruger stopper med at bruge et produkt, når det har overskredet udløbsdatoen, siger Nicoline Zederkof Jensen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Der findes ikke en komplet liste over de produkter, hvor datomærkning er et krav. Men det er fabrikantens ansvar at give de nødvendige oplysninger til en forbruger, for at forbrugeren kan anvende produktet sikkert. Dermed er det fabrikantens ansvar at sikre datoen, hvis det pågældende produkt skal leve op til et krav om datomærkning.

Datomærkningen kan enten sidde direkte på produktet eller være oplyst i den medfølgende brugsanvisning.

Vær opmærksom på datomærkning på autostole
Autostole har – ligesom mælk – en datomærkning på sig, der angiver produktionsåret. Fabrikanten skal samtidig angive levetiden for autostolen i instruktionen for den pågældende autostol. Ud fra datoen og fabrikantens angivelse af levetiden ved man, hvornår plastikken i autostolen ikke længere kan holde til kraftige stød.

- Det kan jo få alvorlige konsekvenser, hvis der sidder et barn i en autostol, som ikke yder den rette beskyttelse og sikkerhed under en ulykke. Derfor skal man især være ekstra opmærksom, hvis man er interesseret i at købe eller overtage en brugt autostol, siger Nicoline Zederkof Jensen.

Har man en gammel autostol i sin bil, opfordrer Sikkerhedsstyrelsen også til, at man tjekker datoen og fabrikantens angivelse af levetiden for denne. Er levetiden overskredet, er det tid til at anskaffe sig en ny til familien.

 

Bemærkning

Datomærkningen på autostole har tidligere i denne artikel været benævnt som en udløbsdato. Dette har været en fejl. Datomærkningen på autostole angiver i stedet produktionsdatoen for den pågældende autostol.

Dog har autostole STADIG en udløbsdato. Denne findes blot i instruktionen for den pågældende autostol, hvor fabrikanten skal angive autostolens levetid. Efter den angivet levetid kan fabrikanten ikke længere garantere, at autostolen kan holde til kraftige stød.