Farlige produkter fra Storbritannien skal bekæmpes med nyt teknologisk værktøj
Ifølge e-handelsrapporten 2022 fra Nets handler 23 % af danskerne på udenlandske webshops. Og danskerne handler også gerne på webshops, som ligger uden for EU. Her er Storbritannien ingen undtagelse efter Brexit i 2020.
Faktisk viser e-handelsrapporten 2022 fra Nets, at uden for EU er det netop de britiske webshops, som allerflest danskere handler produkter hjem fra. I 2022 stod britiske webshops for hele 11 % af danskernes nethandel uden for EU. Hos Sikkerhedsstyrelsen kalder det på en øget og forbedret kontrol med produkter fra britiske webshops.
Efter Brexit er der nemlig ingen garanti for, at varer produceret i eller importeret via Storbritannien lever op til EU’s regler for produktsikkerhed. Reglerne er til for at beskytte danske forbrugere mod, at for eksempel elprodukter giver stød eller overopheder og pludselig bryder i brand.
I et fælles projekt er e-mærkets shopscanner, der i forvejen scanner nettet for at finde frem til potentielle svindelshops, derfor blevet udviklet til også at kunne identificere webshops, der er baseret i Storbritannien, og som tilbyder levering til Danmark.
For Sikkerhedsstyrelsen betyder det, at den manuelle proces med at finde frem til de relevante webshops nu er blevet automatiseret.
Teamleder i Sikkerhedsstyrelsens produktkontrol, Lene Nørskov Svensson, udtaler:
- Automatisering tager tid at udvikle, men det er en rigtig god og vigtig investering. I det her tilfælde har sagsbehandlerne førhen selv skulle finde frem til britiske webshops, som sælger til danske forbrugere. Med det nye værktøj, udviklet af e-mærket, kan den tid i stedet bruges på at dykke ned i de enkelte sager, vurdere produkterne bedre og dermed øge forbrugersikkerheden. Det nye teknologiske værktøj gør samtidig Sikkerhedsstyrelsen i stand til at have et højt kontroltryk overfor Storbritannien.
Adm. direktør i e-mærket, Martin Birkjær Madsen, udtaler:
- I e-mærket arbejder vi for en tryg nethandel ved at certificere danske netbutikker og ved at bekæmpe online svindel. Og så giver det bare ekstra meget mening, når vores teknologi også kan anvendes i indsatsen mod farlige produkter. For i sidste ende er det den samlede oplevelse af nethandel, som danske forbrugere står tilbage med, der sikrer tilliden. Derfor er vi glade for at kunne bidrage til Sikkerhedsstyrelsens arbejde med at føre kontrol med produkter fra UK.
Om projektet
Finansieringen til aftalen, som Sikkerhedsstyrelsen har indgået med e-mærket, kommer fra EU, som i 2020 blev enige om at afsætte 5 mia. euro til at afbøde konsekvenserne af Brexit for de enkelte EU-medlemslande. Sikkerhedsstyrelsen blev samlet set tildelt 49,5 mio. kr., der skulle finansiere flere forskellige initiativer.
Sikkerhedsstyrelsen og e-mærket håber på, at den nye digitale løsning på sigt også vil kunne videreudvikles til webshops fra andre lande uden for EU.