Stærke magneter er farligt legetøj for børn

Publiceret d. 4. december 2020
Uanset om du køber legetøj med magneter til kalendergaver eller som julegaver, eller du allerede har de små og kraftige magneter liggende derhjemme, skal du passe på, at børn ikke får fat på dem og sluger dem. De kraftige magneter kan sætte sig sammen i tarmen og beskadige den.

OPDATERING 15. DECEMBER 2020:
Samlesæt med magneter skal betragtes som legetøj og dermed leve op til regler og standarder på legetøjsområdet.

Det gælder både regler om smådele og regler om magneternes styrke.

Samlesæt er forbudte, hvis magneterne har en fluxværdi over 50 og magneterne desuden kan komme ned i smådelstesteren.

Hvis fabrikant/importør/forhandler ikke kan dokumentere, at små magneters styrke er under 50, kan Sikkerhedsstyrelsen vurdere det som et farligt produkt ud fra en formodning om styrken.

GPSD-produkter med magneter vurderes individuelt – har de legeværdi, er der magneter, der kan falde af og udgøre smådele, er der behov for/krav om advarselsmærkning mv.?


”Vi vil gerne advare forældre mod at købe magnetlegetøj, der ikke egner sig til børn, og som de kan komme til skade med. Men det er også vigtigt, at forældre er opmærksomme på, at mindre børn ikke får fat på kraftige magneter, familien allerede har derhjemme, måske hos større søskende eller på opslagstavler,” siger kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Stærke magneter, som kan sluges og har et såkaldt flux-index over 50, må ikke sælges som legetøj til børn under 14 år. Det er desuden en generel vurdering på EU-plan, at samlesæt med små, kraftige magneter altid skal betragtes som legetøj, uanset om de retter sig mod voksne, for eksempel som stress-legetøj.

Hvis du allerede har kraftige magneter eller magnetsæt derhjemme, skal du sørge for, at børn ikke kan få fat på dem og eventuelt sluge dem. Der er sket flere alvorlige ulykker i Danmark i år, hvor små børn har måttet opereres, fordi de har slugt magneter, som har sat sig fast i tarmene.

Kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen understreger, at der også kan være større børn, der kommer til skade med kraftige magneter, fordi de kommer til at sluge dem.

”Der har været tilfælde, hvor børn har forsøgt at bruge magneter for eksempel som falske tungepiercinger og ved et uheld har slugt magneterne. Og magneterne kan give skader, uanset hvor store børnene er,” siger Stine Pedersen.

Sikkerhedsstyrelsen har generelt fokus på magnetlegetøj og har kontrolleret en række produkter i år. Indsatsen vil fortsætte i 2021, da det er en type legetøj, som kan give alvorlige skader, hvis det sluges ved et uheld.