Uvildig undersøgelse af fyrværkerikatastrofe

Publiceret d. 24. juni 2005
Uvildig undersøgelse af myndighedernes rolle op til Seest-ulykken. Sikkerhedsstyrelsens direktør, Søren Krøigaard, hilser den uvildige undersøgelse velkommen.

NYHED: – ”Vi mener, at det er vigtigt for vores videre arbejde, at der ikke vil kunne rejses tvivl om styrelsens arbejde”, fortæller Søren Krøigaard.
Bendt Bendtsen og Søren Gade: Enhver tvivl om myndighedernes varetagelse af deres opgaver op til ulykken i Seest skal afklares.
Økonomi- og erhvervsministeren Bendt Bendtsen og forsvarsminister Søren Gade har besluttet at anmode en ekspertgruppe om at gennemføre en uvildig undersøgelse af myndighedernes aktiviteter på fyrværkeriområdet i perioden fra Tranum-forsøgene i november 2001 til ulykken i Seest den 3. november 2004

Ekspertgruppen bliver på tre medlemmer, en formand med juridisk sagkundskab samt to sagkyndige medlemmer med faglig indsigt i fyrværkeri.
De to ministre har netop modtaget en redegørelse fra Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen. Her fremgår det, at ingen af de to styrelser umiddelbart har overtrådt gældende regler.
Nu skal det så følges op af en uvildig ekspertgruppes vurdering af, om de berørte myndigheder vidste eller burde have vidst, at fyrværkeri var så farligt, at man i lyset af formålet med reglerne burde have ændret reglerne.

Ministrene nedsætter også en arbejdsgruppe, der skal se på myndighedernes fremtidige tilrettelæggelse af opgaver på fyrværkeriområdet.

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen:
- Selvom redegørelsen fra Sikkerheds- og Beredskabsstyrelsen viser, at der ikke umiddelbart er overtrådt nogle regler, er det vigtigt, at enhver tvivl om myndighedernes varetagelse af deres opgaver op til ulykken afklares. Derfor har jeg drøftet sagen indgående med forsvarsministeren, og vi er helt enige om, at alle er bedst tjent med, at der nu foretages en uvildig undersøgelse af forholdene.

Forsvarsminister Søren Gade:
- Det er vigtigt, at vi får sagen undersøgt til bunds. Forløbet viser, at arbejdsdelingen mellem myndighederne kan virke uklar og unødig kompliceret, siger Søren Gade. Derfor er økonomi- og erhvervsministeren og jeg blevet enige om også at se nærmere på, om fyrværkeriområdet skal samles et sted.